Monday 13 September 2010

Sernik z białą czekoladą i malinami...




Przepis pochodzi z malutkiej ksiazeczki 'Cheesecakes, pavlovas & trifles' z serii 'The Australian Women's Weekly'. Pieczenie, studzenie i ochladzanie w lodowce zajmuje niestety tyle czasu, ze lepiej jest go zaplanowac na dzien przed ewentualnym uzyciem.


Sernik z biala czekolada i malinami-200g czekoladowych herbatnikow - uzylam zwyklych digestive;-90g bardzo drobno posiekanej bialej czekolady - nie dalam, bo stwierdzilam, ze i tak ciasto bedzie wystarczajaco slodkie;-80g masla, rozpuszczonego;-125ml smietanki - dalam 36%;-200g bialej czekolady, posiekanej - dalam gotowe czekoladowe chipsy;-250g mascarpone;-250g serka kremowego - Philadelphia;-110g drobnego cukru;-3 jajka;-2 bialka;-400g swiezych malin - kupilam 150g opakowanie i tyle uzylam, co bylo dobrym pomyslem, bo jednak pestki lekko 'zgrzytaja' w zebach...


Rozgniec herbatniki - maja przypominac bulke tarta - moze byc w malakserze. Dodaj czekolade (90g) i maslo. Wymieszaj. Jedna reka wyloz rowna warstwa spod i boki 25cm tortownicy (moja ma chyba 23cm). Przykryj i wstaw do lodowki na minimum 30min, albo az stwardnieje.
W miedzyczasie rozgrzej piekarnik do 150stC. Wlej smietanke do zaroodpornej miski, wrzuc czekolade (200g) i roztop nad kapiela wodna. Ostudz lekko. Zmiksuj serki i cukier w osobnej misce na gladka mase. Miksujac dodawaj po jednym jajku, potem wmieszaj czekolade - tylko do polaczenia skladnikow. W osobnej, czystej miseczce ubij na piane bialka i delikatnie wmieszaj je do sera razem z 250g malin - ja dalam 150g opakowanie.
Wlej mase do blaszk i wstaw do piekarnika na okolo 1.5 godziny. Potem ostudz w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Przykryj sernik, wstaw do lodowki na minimum 3 godziny, lub na noc. Wyjmij z blaszki tuz przed podaniem. Udekoruj pozostalymi malinami i posyp cukrem pudrem.

No comments:

Post a Comment