Tuesday 28 September 2010

Dzien Jabłka - 28 września...


Salatka z hallumi, jablkiem, rzodkiewka i orzechami wloskimi:-sok z 1 limonki;
-lyzeczka ziarnistej musztardy;
-lyzka miodu;
-1 lyzka oliwy;
-1 jablko, wydrazone i pokrojone cieniutko;
-1 gruszka, wydrazona i pokrojona w 'zapalki';
-100g rzodkiewek, pokrojonych na cieniutkie plasterki;
-1 mala marchewka, obrana i pokrojona w 'zapalki';
-30g orzechow wloskich, posiekanych;
-opakowanie mieszanych lisci salaty- 90g;
-1 paczka (225g) sera hallumi, przekrojonego na 4 plastry;

Sos: wymieszaj dokladnie razem sok z limonki, musztarde, miod, oliwe i odrobine soli i pieprzu. Wlej polowe do miski, dodaj jablko i gruszke i dokladnie wymieszaj, tak, by owoce byly dokladnie pokryte. Przykryj i zostaw z boku. Owoce powinny spokojnie przetrwac nawet 3 godziny bez zbrazowienia.

Tuz przed samym serwowaniem rozgrzej na srednim ogniu duza patelnie. Dopraw plastry hallumi pieprzem (to jest dosc slony ser i nie wymaga dodatku soli), a potem smaz 2-3min z kazdej strony, az ser zrobi sie zloto-brazowy i lekko chrupiacy. (Jesli przygotowujesz wieksza ilosc, mozesz utrzymac ser cieply w lekko nagrzanym piekarniku, kiedy smazysz reszte). W ostatniej chwili wyjmij jablka i gruszki z sosu (ktory zrobi sie wodnisty od pochlonietego soku owocowego - wylej!) i uloz warstwami na duzym talerzu razem z rzodkiewkami, marchewka, orzechami i salata. Na wierzch wyloz gorace plastry hallumi i skrop pozostalym sosem.
Ja dorzucilam orzechy na patelnie razem z serem - zrobily sie przyjemnie cieple i tostowane. Podane proporcje wystarczaja w zupelnosci na dwie sporawe porcje - przyszlam do domu zmeczona, po kilku godzinach z dziecmi i zastanawialam sie, czy pojem sobie taka 'trawa' :) Coz, ustalam w polowie... 

No comments:

Post a Comment