Thursday, 9 September 2010

Muffinki z borówkami amerykańskimi i kokosowa kruszonka...


Nie mam pojecia, skad pochodzi ten przepis i dokladnie ta proporcja maki, cukru i tluszczu... Wynalazalam go, podejrzewam, gdzies na Internecie i uzywam, to wiem na pewno, od dosc dawna. Robilam takie wlasnie muffinki juz w 2007 roku, kiedy moj maz jechal do rodziny i mial przed soba przesiadki i kilka godzin czekania na roznych lotniskach. W koncu i tak ich nie zjadl, bo byl za bardzo zdenerwowany... (Czytaj: nie mogl dlugo zapalic papierosa i kazda inna potrzeba bladla, malala i tracila na waznosci w obliczu tej najwiekszej...)

Muffinki z borowkami amerykanskimi i kokosowa kruszonka 
CIASTO: 2 szklanki maki (szklanka=250ml);1 szklanka cukru;1 lyzka proszku do pieczenia - plaska;1/2 lyzeczki soli;2 jajka;60ml oleju;60ml mleka + jeszcze odrobina, na wypadek, gdy ciasto jest za twarde;1 lyzeczka olejku waniliowego - opcjonalnie;125g opakowanie borowek amerykanskich;

KRUSZONKA:3 lyzki cukru;2 lyzki wiorkow kokosowych;6 lyzek maki;1 lyzka masla (margaryny) - czubata, okolo 50g; rozpuszczonego w rondelku;

Skladniki na kruszonke wymieszac, odstawic do lodowki, do czasu, az bedzie potrzebna. Z takiej proporcji wychodzi dosc mokra kruszonka, ale na muffinki wole taka, bo 'wrasta' chociaz troche w ciasto i sie tak tragicznie wszedzie nie osypuje.

Rozgrzewamy piekarnik do 180stC.
Suche skladniki na ciasto mieszamy w misce.
Wrzucamy owoce i mieszamy delikatnie okrywajac je maka.
Mokre skladniki mieszamy razem, jajka roztrzepujemy widelcem.
Wlewamy mokre skladniki do suchych i szybko mieszamy - tylko do wstepnego polaczenia.
Wykladamy ciasto do 12 papierowych foremek wlozonych do muffinkowej blaszki. Posypujemy kruszonka.
Pieczemy okolo 30min.



Ale najwazniesze, ze smakowaly! :):):):)))))))))


No comments:

Post a Comment