Friday, 10 September 2010

Makaron z pieczonymi warzywami...


Przepis pochodzi z tej strony: www.philadelphia.co.uk , a ja troszke oszukiwalam, bo mialam serek smakowy innej firmy i chcialam go zuzyc... 
Makaron z pieczonymi warzywami
  • 1 lyzka oliwy;
  • 1 czerwona i 1 pomaranczowa papryka, oczyszczone i pokrojone na kawalki - ja dalam czerwona i zielona;
  • 1 duzy slodki ziemniak (okolo 300g), obrany i pokrojony na 2.5cm kawalki;
  • 1 duza cukinia, przekrojona wzdluz i pokrojona na 1cm plasterki - dalam 2 malutkie;
  • 150g pomidorkow koktajlowych, przepolowionych;
  • 250g penne - dalam 350g;
  • 120g serka Philadelphia z czosnkiem i ziolami - dalam wiecej, bo chcialam zuzyc, okolo 200g;
  • 3 lyzki mleka;
  • bazylia - swieze listki przy serwowaniu, opcjonalnie;
Rozgrzej piekarnik do 220stC. Wymieszaj oliwe, papryki, ziemniaka i cukinie na duzej blaszce do pieczenia i dopraw dobrze swiezo zmielonym pieprzem. Piecz okolo 20-25min, az warzywa beda miekkie i lekko zbrazowione. Dodaj pomidorki i zostaw na jeszcze 5min.Ugotuj makaron wedlug instrukcji na opakowaniu, odcedz, wloz z powrotem do garnka. Dodaj serek i mleko i mieszaj, az sie rozpuszcza tworzac kremowy sos. Dorzuc warzywa. Podawaj udekorowane bazylia.

uwagi: nastepnym razem opuszcze ziemniaka i dam wiecej cukinii i papryki - pieczony slodki ziemniak robi sie bardzo miekki i rozgniata sie na talerzu, jak puree...

No comments:

Post a Comment