Monday, 20 September 2010

Fusilli alla Crema di Tonno...


...czyli 'Makaron z tunczykiem i serem ricotta', pochodzacy od Konsti z bloga www.apparecchiamo.blogspot.com 
Kolejny przyklad na to, ze najlepsze rzeczy, to rzeczy najprostsze.



    Składniki 
    (na 4 osoby):
-
350-400 g makaronu penne
-300 g tuńczyka z puszki
-250 g ricotty
-posiekana świeża pietruszka (do smaku) - pominelam 
-sól, pieprz


Zmiksować razem tuńczyka i ricottę, tak by otrzymać krem - ja nie bawilam sie w miksowanie, tylko rozdrobnilam tunczyka widelcem w miseczce i dokoladnie wymieszalam z serem. Doprawić pietruszką, solą i pieprzem. Penne ugotować al dente. Pod koniec gotowania ująć z garnka 3-4 łyżki wody, w której gotował się makaron, i dodać je do kremu z tuńczyka. Dokładnie wymieszać. Penne odcedzić, połączyć z kremem z tuńczyka i natychmiast podawać.
Z kremem z tuńczyka można przyrządzać nie tylko penne, maccheroni czy fusili, ale też spaghetti i bucatini.

No comments:

Post a Comment