Saturday, 25 September 2010

Banoffi Trifle...


W miseczce wymieszaj 1 lyzke soku z cytryny z 1 lyzka plynnego miodu. Wrzuc 1 dojrzalego banana - przekrojonego wzdluz i pokrojonego na polplasterki, dobrze wymieszaj. Przeloz kilka plastrow (zalezy od wielkosci - po 1-2 na pucharek) gabczastego ciasta, jak madeira cake, lub brioszka2-3 lyzkami dobrego sosu czekoladowego. Pokroj na kawalki i wyloz nimi 4 pucharki lub ladne szklanki. Rozloz mieszanke bananowa do szklanek. Na wierzch wylej po 2 lyzki sosu karmelowego. Ubij 150ml smietanki 36% z 2-3 lyzkami cukru pudru. Delikatnie wmieszaj 125g mascarpone. Rozloz serowa mieszanke do pucharkow. Mozna udekorowac wiorkami ze startej czekolady. Deser bardzo ladnie wytrzymuje w lodowce - spokojnie kilka godzin, a nawet do nastepnego dnia.


No comments:

Post a Comment