Przepis z www.bbcgoodfood.com: 'Pasta with tuna and tomato sauce'
Albo (ha!):
Penne al tonno e pomodori
2 lyzki oliwy;
2 lyzki oliwy;
1 cebula - posiekana;
2 zabki czosnku - drobno posiekane;
400g puszka siekanych pomidorow z ziolami - dalam z bazylia;
1/2 lyzeczki suszonego chilli - nie dalam, bo dzieci nie lubia;
1 lyzeczka cukru;
500g makaronu kokardki - dalam 350g penne;
100g puszka tunczyka, odsaczona z zalewy - moja byla odrobine wieksza, 130g chyba, ale to nie apteka ;)
garsc lisci bazylii- opcjonalnie, ja nie dalam;
Rozgrzej w garnku oliwe, wrzuc cebule i smaz przez kilka minut. Dodaj czosnek, pomidory, chili i cukier. Przypraw sola i pieprzem i zagotuj. Zamieszaj dobrze, zmniejsz ogien i 'pyrkaj' tylko delikatnie przez 5 min.
W miedzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Wloz do sosu tunczyka w kawalkach i zagrzej. Odcedz makaron, wloz z powrotem do garnka, wmieszaj sos i bazylie, jesli uzywasz. Serwuj makaron obficie posypany swiezo zmielonym pieprzem.
No comments:
Post a Comment