Thursday 23 September 2010

Makaron z sosem pomidorowo - mascarpone...

Przepis, ktory powstal przypadkiem calkowitym - musialam zuzyc opakowanie serka mascarpone i nie bardzo wiedzialam jak... W akcie rozpaczy, bo data waznosci zblizala sie nieublaganie, wrzucilam calosc do gotowanego wlasnie sosu pomidorowego.

Jednoczesnie jest to pierwszy wpis i przyklad, o co chodzi w mojej akcji na Durszlaku : 'Nakarm zamrazarke'. 
Podane skladniki wystarcza na obiad dla rodziny 2+2, oraz na zamrozenie dodatkowej porcji. Poza tym mozna je latwo podwajac, czy potrajac i zapelniac zamrazarke do bolu! :)


Makaron z sosem pomidorowo - mascarpone
-350g makaronu - u mnie fusilli;
-2 zabki czosnku - posiekane drobno;
-12 pieczarek - w plastrach, opcjonalnie;
-400g puszka siekanych pomidorow;
-oliwa;
-250g opakowanie mascarpone;
-sol, pieprz;
-starty Grana Padano lub Parmezan - opcjonalnie, do podania;

W garnku rozgrzej 2 lyzki oliwy. Wrzuc czosnek, smaz przez chwile, dorzuc pieczarki i smaz, az wyparuje wiekszosc wody. Wrzuc pomidory i wlej odrobine wody - tyle, by wyplukac puszke po pomidorach. Gotuj okolo 30min. W miedzyczasie ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Zdejmij sos z ognia, zmiksuj blenderem (opcjonalnie) i wrzuc mascarpone, mieszaj, az sie rozpusci. 
Dla mnie (rodzina 2+2) to jest za duza porcja na jeden raz - nie lubie, kiedy makaron plywa w sosie, dlatego polowe przekladam do miseczki, studze i mroze w pudeleczku na nastepny raz. Sos mrozi sie swietnie - nie traci za grosz na atrakcyjnosci tj. kolorze, konsystencji i smaku! Wystarczy rozmrozic go w temperaturze pokojowej i odgrzac, az bedzie goracy.
Do reszty sosu wrzucam odcedzony makaron i podaje posypane startym Grana Padano.

No comments:

Post a Comment