Ciasto, zamiast na chlebek, mozna przerobic na pizze - wystarczy uzyc troche sosu pomidorowego, pieczonych warzyw, grzybow, wedliny i czego tam jeszcze... I oczywiscie duzo, duzo sera na wierzch!
Przepis pochodzi z www.bbcgoodfood.com 'Cheesy garlic bread'.
Przepis pochodzi z www.bbcgoodfood.com 'Cheesy garlic bread'.
Serowy chlebek czosnkowy:
CIASTO:
500g maki chlebowej;
7g saszetka drozdzy;
1 lyzka soli;
2 lyzki oliwy;
1 lyzka miodu;
300ml cieplawej wody;
WIERZCH:
2 zabki czosnku - przecisniete przez praske;
25g miekkiego masla;
100g sera cheddar, startego;
garsc lisci tymianku - ja nie daje;
Wloz make, drozdze i sol do duzej miski. W dzbanku wymieszaj wode z oliwa i miodem, a potem wlej do suchej mieszanki, caly czas mieszajac, do uzyskania miekkiego ciasta.
Wyloz ciasto na lekko posypana maka powierzchnie i wyrabiaj przez okolo 5min, do czasu, az przestanie byc klejace - podsypujac maka w miare potrzeby. Rozloz ciasto na blaszce - ja swoja zawsze smaruje odrobina oleju.
Wymieszaj czosnek z maslem i rozsmaruj na powierzchni ciasta. Posyp startym serem. Przykryj posmarowana odrobina oleju folia - uzywam folii aluminiowej i bawelnianej sciereczki na wierzch. Zostaw do wyrosniecie na okolo 40min.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200stC przez okolo 30min - pieczywo powinno byc wyrosniete i zlote. Zostaw 10min do ostudzenia, pokroj na kwadraty i podawaj.
No comments:
Post a Comment