Sunday, 19 September 2010

Kurczak po meksykańsku...


Nieprzypadkowo kurczaczy wpis w niedziele. Wiele lat temu, kiedy pracowalam w libanskiej restauracji z moim, wtedy przyszlym, mezem, kucharze przygotowywali specjalne, nieco pracochlonne danie z ryzu, mielonego miesa, roznych przypraw i gotowanej baraniny, lub kury. Dokladnie tak 'kury', a nie jakiegos chuderlawego kurczaka. Mieso gotowalo sie w ogromnych garach, a dookola rozchodzil sie zapach... rosolu! Weszlam do kuchni, pociagnelam nosem i niestety, moje slowa zapadly w pamiec mojego meza juz na zawsze: ''Pachnie, jak w domu w niedziele!''. 
Teraz powiada, ze jest jedna stala rzecz na swiecie: Polacy jedza kurczaka w niedziele! :)

Przepis pochodzi z ksiazki 'Pan-cooked chicken dishes' z serii 'Recipes from around the world':
''Succulent chicken breasts are simmered with tomato, crisp peppers and chillies and finished with generous topping of grated cheese that melts into the tasty sauce'' 
Kurczak po meksykansku-1 duzy pomidor - 'beefsteak';
-2 cebule;
-2 zabki czosnku;
-75g kawalkow orzechow wloskich;
-1 czerwona i 1 zielona papryka;
-2 zielone papryczki chilli - dalam 1 i to bylo az za duzo, jak dla mnie!;
-2 lyzki oleju;
-4 piersi z kurczaka, bez skory i kosci - dalam 2;
-sol i pieprz cayenne - i znowu: dalam zwykly, domowy czarny, a i tak danie bylo ostrawe;
-300ml wywaru z kurczaka - u mnie z kostki i warzywny;
-1 lyzka sosu chilli - opuscilam;
-1-2 lyzki octu z bialego wina;
-75g startego twardego sera - cheddar
;
Natnij pomidora 'na krzyz' i wloz na chwile do wrzacej wody. Obierz ze skorki, posiekaj i odstaw. Obierz i posiekaj cebule i czosnek, a potem zmiksuj blenderem na puree, razem z orzechami.
Oczysc papryki i chilli. Pokroj na kawalki. Chilli - na cieniutkie paseczki. Rozgrzej olej na duzej patelni, dodaj piersi z kurczaka i smaz na duzym ogniu przez okolo 5min z kazdej strony, az do zloto-brazowego koloru. Wyjmij z patelni, dobrze posol i popieprz pieprzem cayenne.
Wloz na patelnie pomidora, papryke, chilli i cebulowe puree, wlej wywar. Powoli zagotuj, dopraw sosem chilli, octem, sola i pieprzem cayenne. Zmniejsz ogien, wloz na wierzch kurczaka, przykryj patelnie i gotuj na malenkim ogniu okolo 20min.
Zdejmij pokrywke z patelni, posyp danie serem, przykryj, wylacz ogien i zostaw na okolo 5min , do czasu, az ser sie rozpusci.

No comments:

Post a Comment