Nieprzypadkowo kurczaczy wpis w niedziele. Wiele lat temu, kiedy pracowalam w libanskiej restauracji z moim, wtedy przyszlym, mezem, kucharze przygotowywali specjalne, nieco pracochlonne danie z ryzu, mielonego miesa, roznych przypraw i gotowanej baraniny, lub kury. Dokladnie tak 'kury', a nie jakiegos chuderlawego kurczaka. Mieso gotowalo sie w ogromnych garach, a dookola rozchodzil sie zapach... rosolu! Weszlam do kuchni, pociagnelam nosem i niestety, moje slowa zapadly w pamiec mojego meza juz na zawsze: ''Pachnie, jak w domu w niedziele!''.
Teraz powiada, ze jest jedna stala rzecz na swiecie: Polacy jedza kurczaka w niedziele! :)
Przepis pochodzi z ksiazki 'Pan-cooked chicken dishes' z serii 'Recipes from around the world':
''Succulent chicken breasts are simmered with tomato, crisp peppers and chillies and finished with generous topping of grated cheese that melts into the tasty sauce''
Teraz powiada, ze jest jedna stala rzecz na swiecie: Polacy jedza kurczaka w niedziele! :)
Przepis pochodzi z ksiazki 'Pan-cooked chicken dishes' z serii 'Recipes from around the world':
''Succulent chicken breasts are simmered with tomato, crisp peppers and chillies and finished with generous topping of grated cheese that melts into the tasty sauce''
Kurczak po meksykansku-1 duzy pomidor - 'beefsteak';
-2 cebule;
-2 zabki czosnku;
-75g kawalkow orzechow wloskich;
-1 czerwona i 1 zielona papryka;
-2 zielone papryczki chilli - dalam 1 i to bylo az za duzo, jak dla mnie!;
-2 lyzki oleju;
-4 piersi z kurczaka, bez skory i kosci - dalam 2;
-sol i pieprz cayenne - i znowu: dalam zwykly, domowy czarny, a i tak danie bylo ostrawe;
-300ml wywaru z kurczaka - u mnie z kostki i warzywny;
-1 lyzka sosu chilli - opuscilam;
-1-2 lyzki octu z bialego wina;
-75g startego twardego sera - cheddar;
-2 cebule;
-2 zabki czosnku;
-75g kawalkow orzechow wloskich;
-1 czerwona i 1 zielona papryka;
-2 zielone papryczki chilli - dalam 1 i to bylo az za duzo, jak dla mnie!;
-2 lyzki oleju;
-4 piersi z kurczaka, bez skory i kosci - dalam 2;
-sol i pieprz cayenne - i znowu: dalam zwykly, domowy czarny, a i tak danie bylo ostrawe;
-300ml wywaru z kurczaka - u mnie z kostki i warzywny;
-1 lyzka sosu chilli - opuscilam;
-1-2 lyzki octu z bialego wina;
-75g startego twardego sera - cheddar;
Natnij pomidora 'na krzyz' i wloz na chwile do wrzacej wody. Obierz ze skorki, posiekaj i odstaw. Obierz i posiekaj cebule i czosnek, a potem zmiksuj blenderem na puree, razem z orzechami.
Oczysc papryki i chilli. Pokroj na kawalki. Chilli - na cieniutkie paseczki. Rozgrzej olej na duzej patelni, dodaj piersi z kurczaka i smaz na duzym ogniu przez okolo 5min z kazdej strony, az do zloto-brazowego koloru. Wyjmij z patelni, dobrze posol i popieprz pieprzem cayenne.
Wloz na patelnie pomidora, papryke, chilli i cebulowe puree, wlej wywar. Powoli zagotuj, dopraw sosem chilli, octem, sola i pieprzem cayenne. Zmniejsz ogien, wloz na wierzch kurczaka, przykryj patelnie i gotuj na malenkim ogniu okolo 20min.
Zdejmij pokrywke z patelni, posyp danie serem, przykryj, wylacz ogien i zostaw na okolo 5min , do czasu, az ser sie rozpusci.
No comments:
Post a Comment