Wednesday 29 September 2010

Makaron z kozim serem i chlebek cebulowy...

Bardzo prosty przepis. Szybki obiad ze skladnikow, ktore mozna bez problemu przygotowac znacznie wczesniej i w miare potrzeby wygrzebywac z czelusci zamrazary.


Usmazyc 250g grzybow, pokrojonych na plasterki  (u mnie - wielkie, 'sniadaniowe' pieczarki, sztuk 4), na 1 lyzce oliwy, az do odparowania wody. Wymieszac z porcja sosu pomidorowego - najprostszego! Moze byc wlasny, zamrozony ( jak np. ten: KLIK), lub nawet sloiczkowy, kupny.

Ugotowac 350g fusilli wg przepisu na opakowaniu, odcedzic i dorzucic do sosu. Rozlozyc na talezach i zwienczyc dzielo grilowanymi plastrami sera koziego: rozgrzac grill w piekarniku do 180stC, wylozyc blaszke papierem do pieczenia, lekko posmarowac olejem i grillowac ser na zloto-brazowy kolor, czyli przez okolo 5-7min. Uzyc tyle plastrow sera, ile planowanych porcji
Moje podane proporcje wystarczaja na obiad dla 2 dzieci (jedza bez grzybow i bez sera) i na 2 dorosle porcje.
 


Podawac z chlebkiem cebulowym - przepis jak ten: KLIK), wystarczy opuscic maslo i ser na wierzchu, a do maki wmieszac 2-3 lyzki cebulki - drobniutko posiekanej, usmazonej, osaczonej dokladnie z tluszczu i ostudzonej. Ja poszlam na latwizne i dorucilam 3 lyzki gotowej, kupnej cebulki. 
Ciasto rozdzielilam na 2 - jeden chlebek zuzylismy, a jeden, zawiniety dokladnie w papier do pieczenia i w folie, czeka w zamrazarce.


No comments:

Post a Comment