Wednesday 8 September 2010

Jogurtowe ciasto kokosowe ze śliwkami...

Wyszlo pyszne, wilgotne ciasto z delikatnym posmakiem kokosowym. Jedna notka na przyszlosc: nie zaszkodziloby dodac lyzki, lub dwoch wiorkow kokosowych do ciasta. Przepis pochodzi z bloga www.o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl


Jogurtowe ciasto kokosowe ze sliwkami 
CIASTO:
340g maki;
2 lyzeczki proszku do pieczenia;
100g cukru;
2 jajka - dalam 3 male, roztrzepane widelcem w miseczce;
1/2 szklanki oleju;
300g jogurtu kokosowego;
400g opakowanie sliwek;
1/2 opakowania cukru waniliowego - nie dalam;
KRUSZONKA:50g stopionego masla;
10 lyzek maki;
5 lyzek cukru;
1/2 opakowania cukru waniliowego - nie dalam, ale wrzucilam 2 lyzki wiorkow kokosowych;
Wszystkie skladniki delikatnie wymieszac tak, by powstala kruszonka.
LUKIER:
cukier puder + sok z cytryny + woda - wymieszac, zgodnie z wlasnymi upodobaniami (jedni lubia 'kamien', inni bardziej lejacy lukier)
Make przesiac z proszkiem do pieczenia do miski. Dodac pozostale skladniki na ciasto (oprocz owocow). Wymieszac ciasto tylko do wstepnego polaczenia skladnikow - nie moze byc zbyt gladkie, zasada jak przy muffinkach. Przelozyc do foremki (moja ma 25/25cm i byla w sam raz), wysmarowanej margaryna i wysypanej bulka tarta, albo jak ja: wylozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ulozyc owoce, posypac kruszonka i piec okolo 50min w 180stC.


A poza tym BARDZO WAZNA SPRAWA - Samira ma obciupane wloski... :(
Wybor byl maly: chodzila juz jak wegierski pies Puli z grzywa wlosow zaslaniajaca swiat, a kazda spinke natychmiast sciagala i niszczyla, lub...  zjadala. Przypadkowo Khodor tez byl u fryzjera akurat wczoraj, wiec maja zdjecie razem - lekko podcieci! :)


No comments:

Post a Comment