Sunday, 26 September 2010

Kurczak z grzybami i mascarpone...

Pyszny kremowy sos, ktory swietnie pasuje do ryzu, albo ziemniaczanego puree.
Przepis pochodzi z ksiazki Fran Warde '30 minute Italian'

Kurczak z grzybami i mascarpone
-50g suszonych lesnych grzybow, lub 250g swiezych, pokrojonych na plasterki - dalam coz... pieczarki;
-50g maki;
-4 piersi z kurczaka, bez skory i kosci - dalam 2, pokrojone na kawalki;
-50g masla;
-1 lyzka oliwy;
-2 szalotki, posiekane;
-2 zabki czosnku, posiekane drobno;
-125ml bialego wina - dalam warzywny wywar z kostki;
-125g mascarpone;
-sol, pieprz;
-garsc posiekanego szczypiorku - opcjonalnie;
1. Suszone grzyby wrzuc do miseczki i zalej goraca woda, zostaw na 15min;
2. W miedzyczasie dopraw make sola i pieprzem, wrzuc kurczaka i dokladnie obtocz w mieszance;
3. Rozgrzej oliwe i maslo na patelni, dodaj kurczaka i smaz obracajac, az bedzie zloty z kazdej strony. Zdejmij z patelni i zostaw na boku - przykryj, by byl cieply;
4. Dodaj szalotki i czosnek na patelnie i smaz kilka minut do miekkosci - okolo 5min. Wlej wino (wywar) i dobrze wymieszaj;
5. Dodaj mascarpone i grzyby - jesli uzywasz suszonych wlej takze wode pozostala po namaczaniu. Dobrze zamieszaj, by mascarpone sie rozpuscil. Jesli sos jest bardzo rzadki zwieksz ogien, by czesc plynu wyparowala. Jesli uzywasz swiezych grzybow dodaj odrobine wiecej plynu, ale grzyby wydzielaja wlasny w czasie gotowania;
6. Wloz kurczaka z powrotem na patelnie i gotuj okolo 10min na malenkim ogniu, obracajac od czasu do czasu. Dodaj szczypiorek i od razu podawaj
.

No comments:

Post a Comment