('Mamma Contaldo’s ricotta dumplings' z programu 'Two greedy Italians' Antonio Carluccio & Gennaro Contaldo)
''These little dumplings, made from a few staple Italian larder ingredients, are traditionally made in my home village of Minori on the feast day of the town’s patron saint.''
Skladniki:
(na 2 bardzo hojne porcje lub moze 3 mniejsze)
na ciasto
200g maki typ '00' plus garstka do podsypywania
225g serka ricotta
3 zóltka
30g swiezo startego Parmezanu
szczypta swiezo startej galki muszkatolowej
sól i swiezo zmielony pieprz
na sos
6 lyzek oliwy
3 zabki czosnku, przecisniete przez praske
1 chilli, pokrojone na plasterki - u mnie: szczypta mielonego
2 x 400g puszki calych pomidorow ('plum tomatoes')
kilka listkow bazylii
Wymieszaj w misce make, ricotte, zóltka, Parmezan, galke muszkatolowa, oraz sól i pieprz do smaku. Powinno powstac miekkie, wilgotne ciasto.
Wyloz ciasto na lekko posypany maka blat i wyrabiaj przez 3-5min. Rekoma uformuj dlugi waleczek i odcinaj okolo 2cm kluseczki.
Wrzucaj kluseczki partiami do gotujacej sie, lekko osolonej wody i gotuj 3-4min (tu chyba chodzilo o 'od wyplyniecia', bo moje po tych 3-4min wciaz byly surowawe).
W miedzyczasie zrob sos: w garnku rozgrzej oliwe, dorzuc czosnek i chilli i smaz przez 1min. Zdejmij z ognia i dorzuc pomidory (moje byly dosc spore, dlatego potraktowalam je tluczkiem do ziemniakow rozgniatajac na mniejsze czastki).
- Wstaw z powrotem na ogien, zagotuj, zmniejsz ogien i gotuj 5min - ja lubie gestszy, bogatszy sos, dlatego gotowalam okolo 30min, do utworzenia ciemnej obwodki z oliwy.
- Wyjmuj kluseczki lyzka cedzakowa i wkladaj do sosu - mialam tylko maly garnek i gotowalam je partiami, dlatego na sasiednim palniku, na bardzo malym ogniu postawilam garnek z sosem i dorzucalam kluseczki partiami.
- Przed podaniem naloz danie na talerze i posyp odrobina bazylii - ja posypalam Parmezanem.
PS. Kluseczki 'rozrastaja' sie w czasie gotowania, dlatego nastepnym razem zrobie je naprawde malutkie.
No comments:
Post a Comment