Saturday, 21 May 2011

Muffiny śniadaniowe...


Skladniki (na 12 sztuk)
suche
  • 300g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
  • szczypta soli
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 100g  wymieszanych orzechow i pestek (u mnie: z dyni, slonecznika, orzechy wloskie i pekana)
  • 100g rodzynek
  • 100g banana grubo posiekanego, tj. jeden sredniej wielkosci, bez skorki - opcjonalnie (ja bardzo lubie smak 'ugotowanego' banana w muffinkach)
mokre
  • 100g cukru
  • 80g oleju
  • 2 jajka
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 100ml mleka
  • 60ml sosu karmelowego 
ponadto
  • blaszka muffinkowa wylozona 12 papierkami
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. 
  2. Do jednej sporej miski (wystarczajaco duzej, by pomiescila potem takze i mokre skladniki) wrzuc suche skladniki i dobrze wymieszaj.
  3. Do drugiej miski wrzuc mokre skladniki i roztrzep trzepaczka balonowa, do czasu, az cukier sie rozpusci.
  4. Wlej mokre skladniki do suchych i szybko wymieszaj - tylko do wstepnego polaczenia skladnikow. Rozloz ciasto do przygotowanych papierkow i piecz 20min, lub do uzyskania zlotego koloru i 'suchego patyczka'. Zaleznie od mocy piekarnika dobrze jest zaczac sprawdzac juz po 15-18min. 

No comments:

Post a Comment