Wednesday, 18 May 2011

Pudding chlebowy z serem i szpinakiem...

Nienawidze rozmoknietego chleba. Nienawiscia szczera i niezachwiana. Od lat. Od dziecinstwa. Od szkoly. Od rozmoczonych kanapek z pomidorem, lub ogorkiem kiszonym... Brrr.... Rozmymlany chleb wybieram pracowicie z salatek, panzanella nie dla mnie, typowe gazpacho tez. A zupe posypana miniaturowymi tostami pozeram, jakby mialo nie byc jutra - nie dlatego, ze jestem glodna, dlatego, ze nie moge dopuscic, by chleb namókl i stal sie niejadalny. Dla mnie. 
Wyjatek od szalenstwa robie tylko jeden: angielski 'bread & butter pudding'. Generalnie na slodko, z suszonymi owocami, rodzynkami, skorka pomaranczowa i zalany jajkami roztrzepanymi z mlekiem, lub smietanka, ktore po upieczeniu zyskuja wlasciwosci podobne, jak custard.  Coraz czesciej napotykam tez 'puddingi' na slono, jako szybkie dania obiadowe. Z serem i/lub warzywami. 
Ponizszy przepis pochodzi z sekcji 'My recipe' (przepisy czytelnikow) z magazynu 'Olive' (marzec 2010r.) Podane proporcje maja teoretycznie wystarczyc dla 6 osob. Ja zmniejszylam ilosc skladnikow o 1/3 i otrzymalam obiad w sam raz dla 2 glodnych osob. No i jest znakomitym sposobem na wykorzystanie i pozbycie sie resztek i sera, i chleba, i szpinaku.

Skladniki:
  • 6 kromek chleba tostowego, z usunieta skórka
  • 3 jajka
  • 425ml mleka
  • 300g mieszanego sera - u mnie resztki: Gruyere, Cheddar i Gouda
  • 175g swiezego, lub mrozonego (rozmrozonego) szpinaku - posiekanego; swiezy szpinak nalezy najpierw polac wrzaca woda, tylko tyle, by zwiadl ( u mnie: zmrozony, siekany szpinak, jaki kupuje sie uformowany w 'kostki')
  • 120ml smietanki 36%
  • 4 lyzki czerwonego pesto - u mnie: 1 czubata lyzka ziarniestej musztardy
  • 1/2 - 1 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej

    1. Rozgrzej piekarnik do 190stC. Wloz chleb do naczynia zaroodpornego, tak by tworzyl pojedyncza warstwe.
    2. Roztrzep jajka razem z mlekiem, dopraw do smaku i wylej na chleb. Zostaw na 5min, by dobrze nasiakl.
    3. Zetrzyj ser. Wycisnij szpinak na sicie, by usunac jak najwiecej wody, a potem wymieszaj z galka muszkatolowa i smietanka.
    4. Rozsmaruj pesto na chlebie, nastepnie polowe kremowego szpinaku i polowe sera. Powtorz warstwe szpinaku i warstwe sera. Piecz okolo 35min, az wierz bedzie zlotawy. (U mnie zajelo to okolo 45min). Podawaj z chrupiaca salatka.     

No comments:

Post a Comment