Thursday, 26 May 2011

Kremowy kurczak pesto z pieczonymi pomidorkami...


Przepis Emmy Lewis dla 'Good Food': 'Creamy pesto chicken with roasted tomatoes'
Skladniki:
(na 4 porcje)
  • 4 piersi z kurczaka, pojedyncze, bez skóry i kosci
  • 3 lyzki zielonego pesto
  • 85g mascarpone
  • 4 lyzki oliwy
  • 100g okruchow chleba, najlepiej z jedno-dniowego chleba (u mnie: swojska i polska bulka tarta)
  • 175g malych pomidorkow, najlepiej takich jeszcze na galazce
  • garstka orzeszkow piniowych - opcjonalnie
  • garstka listkow bazylii - opcjonalnie
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem).
  2. Uzywajac malego, ostrego noza natnij kazda piers z kurczaka z boku, tworzac kieszonke. Wymieszaj pesto z mascarpone, a nastepnie delikatnie naloz mieszanke na kazdy kawalek miesa i dokladnie wygladz naciecie, lekko je sklejajac.
  3. Posmaruj kazdy kawalek kurczaka odrobina oliwy - okolo 1 lyzeczka, i dopraw dobrze sola i pieprzem. Wyloz okruchy chleba na duzy talerz i dopraw, a potem wkladaj kazdy kawalek kurczaka i dokladnie nimi otaczaj. Wyloz na lekko naoliwione plaskie naczynie do pieczenia razem z pomidorkami (dla ozdoby zostaw kilka na galazkach). Pokrop pozostala oliwa.
  4.  Piecz przez 20-25min, az kurczak bedzie zloty i dobrze ugotowany. Posyp orzeszkami piniowymi i piecz kolejne 2min. Posyp liscmi bazylii i podawaj z nowymi ziemniakami albo z chrupiacym chlebem.

No comments:

Post a Comment