Przepis Emmy Lewis dla 'Good Food': 'Creamy pesto chicken with roasted tomatoes'
Skladniki:
(na 4 porcje)
- 4 piersi z kurczaka, pojedyncze, bez skóry i kosci
- 3 lyzki zielonego pesto
- 85g mascarpone
- 4 lyzki oliwy
- 100g okruchow chleba, najlepiej z jedno-dniowego chleba (u mnie: swojska i polska bulka tarta)
- 175g malych pomidorkow, najlepiej takich jeszcze na galazce
- garstka orzeszkow piniowych - opcjonalnie
- garstka listkow bazylii - opcjonalnie
- Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem).
- Uzywajac malego, ostrego noza natnij kazda piers z kurczaka z boku, tworzac kieszonke. Wymieszaj pesto z mascarpone, a nastepnie delikatnie naloz mieszanke na kazdy kawalek miesa i dokladnie wygladz naciecie, lekko je sklejajac.
- Posmaruj kazdy kawalek kurczaka odrobina oliwy - okolo 1 lyzeczka, i dopraw dobrze sola i pieprzem. Wyloz okruchy chleba na duzy talerz i dopraw, a potem wkladaj kazdy kawalek kurczaka i dokladnie nimi otaczaj. Wyloz na lekko naoliwione plaskie naczynie do pieczenia razem z pomidorkami (dla ozdoby zostaw kilka na galazkach). Pokrop pozostala oliwa.
- Piecz przez 20-25min, az kurczak bedzie zloty i dobrze ugotowany. Posyp orzeszkami piniowymi i piecz kolejne 2min. Posyp liscmi bazylii i podawaj z nowymi ziemniakami albo z chrupiacym chlebem.
No comments:
Post a Comment