Thursday 12 May 2011

Pilaff Nigelli...

Z ksiazki 'Kitchen'. Znakomity sposob na wykorzystanie resztek miesa. U mnie: kotlety jagniece z wielkanocnego obiadu. Troche sie rozpedzilam, zrobilam za duzo, a z pomoca Nigelli mam z porcji miesa dwa dodatkowe obiady :)
''This is enormously gratifying, especially when you know it is made from the leavings from other meals and a quick trawl through the kitchen. True, the fresh coriander, parsley and pomegranate seeds that I mark optional for serving elevate the pilaff from a dish you savour while eating to a dish you savour before eating too, but it is a recipe that allows for any amount of additions and omissions. Just ransack your fridge and storecupboards and proceed accordingly''

Skladniki:
(na 2-3 porcje - i tu, po raz pierwszy chyba, zgadzam sie z Nigella: wychodza 2 hojne porcje; calosc wystarczyla w sam raz dla mnie i dla 2 dzieci) 
  • 15ml (1 lyzka) oleju
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1/2 lyzeczki nasion kminu
  • 1/2 lyzeczki nasion kolendry - u mnie: mielona
  • 1/2 lyzeczki suszonego tymianku - u mnie: okolo 1/3 lyzeczki swiezego-mrozonego
  • 225g ryzu basmati
  • 500ml wywaru z kurczaka - u mnie: warzywny z kostki
  • 150g gotowanego miesa, pokrojonego - u mnie: resztki kotletow jagniecych
  • sol i pieprz, do smaku
  • 2-3 lyzki tostowanych orzeszkow piniowych, albo migdalow w platkach, albo - mieszanka obu
  • 2 lyzki natki pietruszki, posiekanej (opcjonalnie)
  • 2 lyzki swiezej kolendry, posiekanej (opcjonalnie)
  • 2-3 lyzki nasion granatu (opcjonalnie)

    1. Rozgrzej olej w garnku (z pokrywka), dodaj cebule i smaz na niewielkim ogniu przez 5min, czesto mieszajac. Dodaj kmin, kolendre i tymianek i smaz do czasu, az cebula bedzie miekka okolo kolejnych 5min.
    2. Wsyp ryz i wymieszaj dokladnie z cebula, uzywajac drewnianej lyzki. Zagrzej wywar, lub zrob z kostki - zalewajac wrzaca woda z czajnika, wlej do ryzu i zagotuj. Przykryj pokrywka i gotuj na najmniejszym mozliwym ogniu przez 15min (inne rodzaje ryzu moga potrzebowac dluzszego czasu).
    3. Dodaj mieso i wymieszaj dokladnie. Przykryj garnek z powrotem i zostaw calosc na kolejnych 5min - tyle, by mieso bylo gorace, a ryz ugotowany do konca.
    4. Sprawdz, czy mieso jest bardzo gorace, a ryz ugotowany, dopraw do smaku, zdejmij z ognia i wmieszaj wiekszosc orzeszkow, ziol i nasion granatu. Przeloz do misek i udekoruj kazda odrobina pozostalych orzeszkow i granatu.
    PS. Kiedy robilam to danie kolejny raz dorzucilam jeszcze razem z miesem garsc mrozonego groszku - strzal w 10! Polecam!

No comments:

Post a Comment