Wednesday, 25 May 2011

Zupa krem ze szparagów...


Przepis: Paul Rankin dla programu 'Ready, steady, cook'- 'Asparagus soup' 
Skladniki:
(na 2-3 porcje)
  • 2 lyzki oliwy
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 250g szparagów, drobno posiekanych
  • 500ml wywaru z kurczaka lub z warzyw
  • sól i swiezo mielony pieprz
  • 4 lyzki smietanki 36%
  • hojna szczypta drobno startego Parmezanu do posypania po wierzchu - opcjonalnie
  1. Rozgrzej oliwe w garnku na srednim ogniu.  Dodaj cebule i smaz przez 4min, az zmieknie.
  2. Dodaj szparagi i smaz kolejne 2min.
  3. Wlej wywar i zagotuj. Dopraw do smaku sola i pieprzem, zmniejsz calkowicie ogien i gotuj kolejnych 5-7min, do czasu, az szparagi beda ugotowane. 
  4. Dolej smietanke i zmiksuj blenderem na gladki krem.

No comments:

Post a Comment