Monday, 16 May 2011

Zupa pomidorowa z meksykanskim twistem...


Przepis z www.bbcgoodfood.com 'Black bean & chilli soup'
Skladniki:
(na 2 hojne porcje)
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 galazki selera naciowego, pokrojona na plasterki
  • 1-2 marchewki, pokrojone w mala kostke
  • oliwa
  • szczypta platkow chilli - u mnie: odrobina mielonego
  • 1/2 lyzeczki mielonego kminu
  • 1 x 400g puszka siekanych pomidorow
  • 400ml wywaru warzywnego
  • 1 x 400g puszka czarnej fasolki
do podania:
  • 150ml pojemnik jogurtu naturalnego
  • maly peczek swiezej kolendry, posiekanej

W garnku rozgrzej 1 lyzke oliwy. Wrzuc cebule, selera i marchewke i smaz do czasu, az beda miekkie. Dodaj kmin i chilli i smaz przez kolejna minute. Dodaj pomidory, wywar i fasolke, zagotuj i gotuj na malenkim ogniu okolo 30min, az do miekkosci warzyw. (Ja lubie i wole bardzo geste zupy i gotuje bez przykrywki).
Podawaj z kleksem jogurtu i odrobina posiekanej kolendry.   

No comments:

Post a Comment