Saturday, 28 May 2011

Placuszki z serkiem ricotta, miodowo-cynamonowym maslem i pieczonymi nektarynkami...


Przepis ze starego wydania magazynu supermarketu Asda: 'Ricotta pancakes with baked nectarines'
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 4 dojrzale nektarynki lub brzoskwinie
  • 50g masla
  • 2 lyzki miodu, gestego, kremowego, nie plynnego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 250g serka ricotta
  • 150ml mleka
  • 3 duze jajka, rozdzielone
  • 150g maki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • odrobina oleju slonecznikowego

    1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przepolow nektarynki, wyjmij pestki i uloz je, przepolowiona strona do gory, w naczyniu zaroodpornym. Roztop 15g masla i wymieszaj z 2 lyzeczkami miodu. Posmaruj owoce i piecz 15min.
    2. Wymieszaj pozostale maslo z pozostalym miodem i cynamonem. Rozdziel na 4 porcje i wstaw do lodowki do czasu, az bedzie potrzebne.
    3. Ciasto: wymieszaj serek z mlekiem i zóltkami. Przesiej make z proszkiem do pieczenia do duzej miski. Zrob wglebienie w srodku, wlej mieszanke serowa i wymieszaj na geste ciasto. Ubij bialka na piane i delikatnie wmieszaj do ciasta.
    4. Natlusc duza, nieprzywierajaca patelnie odrobina oleju, rozgrzej. Nakladaj po 2-3 lyzki ciasta i smaz na srednim ogniu 2min. Odwroc na druga strone i smaz kolejne 2min. Powtarzaj, az do zuzycia ciasta. Rozdziel placuszki pomiedzy 4 talerze, nakladaj po odrobinie masla miodowego i podawaj z pieczonymi owocami.

No comments:

Post a Comment