Przepis ze starego wydania magazynu supermarketu Asda: 'Ricotta pancakes with baked nectarines'
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
- 4 dojrzale nektarynki lub brzoskwinie
- odrobina oleju slonecznikowego
- Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przepolow nektarynki, wyjmij pestki i uloz je, przepolowiona strona do gory, w naczyniu zaroodpornym. Roztop 15g masla i wymieszaj z 2 lyzeczkami miodu. Posmaruj owoce i piecz 15min.
- Wymieszaj pozostale maslo z pozostalym miodem i cynamonem. Rozdziel na 4 porcje i wstaw do lodowki do czasu, az bedzie potrzebne.
- Ciasto: wymieszaj serek z mlekiem i zóltkami. Przesiej make z proszkiem do pieczenia do duzej miski. Zrob wglebienie w srodku, wlej mieszanke serowa i wymieszaj na geste ciasto. Ubij bialka na piane i delikatnie wmieszaj do ciasta.
- Natlusc duza, nieprzywierajaca patelnie odrobina oleju, rozgrzej. Nakladaj po 2-3 lyzki ciasta i smaz na srednim ogniu 2min. Odwroc na druga strone i smaz kolejne 2min. Powtarzaj, az do zuzycia ciasta. Rozdziel placuszki pomiedzy 4 talerze, nakladaj po odrobinie masla miodowego i podawaj z pieczonymi owocami.
No comments:
Post a Comment