Rabarbar zostal po muffinkach. Lezal sobie spokojnie na dnie lodowki i sie ze mnie w zywe oczy nabijal, ze nie potrafie znalezc na niego sposobu! :) Z pomoca przyszla Kabamaiga z bloga www.stokolorowkuchni.blox.pl, ktora zaproponowala w rabarbarowej akcji ponizsze ciasto.
Robilam je juz dwa razy: raz nie mialam Ameretto, stad niewielkie zmiany podane w nawiasach. Obie wersje, i ta alkoholowa, i ta abstynencka, sa rownie pyszne!
Składniki:
dodatkowo: 1-2 łyżki jasnego cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub cynamonu (lub cukru waniliowego)
opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa
opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy (u mnie: ceramiczna foremka do tarty, o srednicy 24cm i pojemnosci 1.4litra), na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać cukrem i / lub płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka; u mnie raczej okolo 40-45min). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy (u mnie: ceramiczna foremka do tarty, o srednicy 24cm i pojemnosci 1.4litra), na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać cukrem i / lub płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka; u mnie raczej okolo 40-45min). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.
No comments:
Post a Comment