Friday, 27 May 2011

Deser jogurtowy z lemon curd, malinami i domowym shortbread...


Przepis ze strony www.bbcgoodfood.com 'Lemon curd & yoghurt fool 
Skladniki:
(na 4 porcje)
  • 300g sloiczek lemon curd
  • 500g pojemnik greckiego jogurtu 0%
  • 200g pudeleczko malin
  • 1 lyzka cukru pudru
  • shortbread, do podania 

    1. Wyloz lemon curd do miski, wymieszaj lyzka, by byl nieco bardziej miekki, dodaj jogurt. Bardzo delikatnie wymieszaj do uzyskania marmurkowego efektu. Rozdziel mieszanke pomiedzy 4 szklanki / pucharki i wstaw do lodowki.
    2. Wymieszaj maliny z cukrem pudrem i delikatnie zgniec, nalóz razem z powstalym sokiem na schlodzony mix i podawaj z kawalkiem shortbread.
    Shortbread:
    (przepis z magazynu 'Olive', marzec 2011: 'Pat Fraser's shortbread')
    Rozgrzej piekarnik do 180stC. W misce - palcami, lub w pojemniku robota kuchennego (food-processor) wymieszaj 200g maki i 200g masla 50g zlotego, drobnego cukru do wypiekow, az mieszanka zacznie przypominac bulke tarta. Przycisnij mieszanke na 20-22cm foremce do tarty, uzywajac wierzchu lyzki, lub lekko wilgotnich dloni. Piecz okolo 30-35min, do zloto-brazowego koloru. Ciagle cieple ciastko pokroj na trojkaty i posyp odrobina zlotego, drobnego cukru. Zostaw w foremce do calkowitego ostygniecia.

No comments:

Post a Comment