Przepis ze strony www.bbcgoodfood.com 'Lemon curd & yoghurt fool
Skladniki:
(na 4 porcje)
- 300g sloiczek lemon curd
- 500g pojemnik greckiego jogurtu 0%
- 200g pudeleczko malin
- 1 lyzka cukru pudru
- shortbread, do podania
- Wyloz lemon curd do miski, wymieszaj lyzka, by byl nieco bardziej miekki, dodaj jogurt. Bardzo delikatnie wymieszaj do uzyskania marmurkowego efektu. Rozdziel mieszanke pomiedzy 4 szklanki / pucharki i wstaw do lodowki.
- Wymieszaj maliny z cukrem pudrem i delikatnie zgniec, nalóz razem z powstalym sokiem na schlodzony mix i podawaj z kawalkiem shortbread.
Shortbread:(przepis z magazynu 'Olive', marzec 2011: 'Pat Fraser's shortbread')Rozgrzej piekarnik do 180stC. W misce - palcami, lub w pojemniku robota kuchennego (food-processor) wymieszaj 200g maki i 200g masla i 50g zlotego, drobnego cukru do wypiekow, az mieszanka zacznie przypominac bulke tarta. Przycisnij mieszanke na 20-22cm foremce do tarty, uzywajac wierzchu lyzki, lub lekko wilgotnich dloni. Piecz okolo 30-35min, do zloto-brazowego koloru. Ciagle cieple ciastko pokroj na trojkaty i posyp odrobina zlotego, drobnego cukru. Zostaw w foremce do calkowitego ostygniecia.
No comments:
Post a Comment