Monday, 2 May 2011

Muffiny jogurtowo-śmietankowe z wiśniami i śliwkami...

...czyli:
...z resztek, co to zalegaly w szafkach i lodowce :):):))))

Bardzo lojalnie ostrzegam, ze w ciagu nastepnych dni, albo nawet i tygodni :), moze byc u mnie mocno muffinowo. A to dlatego, ze po pierwsze: przezywam kolejna fale zakochania w muffinkach; po drugie: zaczyna sie akcja piknikowa Usagi na Durszlaku, a muffinki sa dla mnie automatycznym i bezkonkurencyjnym przykladem jedzenia, ktore mozna latwo zapakowac i spokojnie przetransportowac, i wreszcie po trzecie: sa najlatwiejsza przekaska dla dzieci - kiedy biedaki koncza szkole w okolicach popoludnia, sa juz naprawde glodni i chetnie pochlaniaja po drodze do domu, co tylko dla nich przynosze.

Skladniki:
(na 12 sporych sztuk)
  • 350g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru - drobnego, zlotego do wypiekow
  • 75g opakowanie suszonych wisni
  • 12-15 suszonych, miekkich sliwek ('kalifornijskich'), pokrojonych na polowki
  • 10-12 kandyzowanych wisienek ('glacè-cherries'), pokrojonych na cwiartki
  • 2 jajka
  • 85g margaryny do pieczenia, stopionej w rondelku i lekko ostudzonej
  • 100ml jogurtu  naturalnego
  • 50ml smietanki 30%
  • 150ml mleka
 ponadto:
  • blaszka do muffinek, wylozona 12 papierkami
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Wbij jajka do miski, wlej ostudzona margaryne, jogurt, smietanke i mleko. Dobrze wymieszaj - najlepiej trzepaczka balonowa.
  3. Do osobnej miski wsyp make, cukier i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj - znowu: najlepiej trzepaczka balonowa, ktora bardzo dobrze zastepuje przesiewanie. Dodaj pokrojone owoce i wymieszaj, by byly cale otoczone maka.
  4. Wlej mokre skladniki do suchych i szybko, dokladnie wymieszaj lyzka. Rozloz ciasto do papierkow i piecz okolo 20-25min, az ciastka beda zlotawe.


No comments:

Post a Comment