Saturday, 14 May 2011

Muffinki rabarbarowe z cynamonem i brazowym cukrem...


Wstyd sie przyznac, ale nie lubie... rabarbaru. Nie wiem dlaczego? Pewnie jakies bardzo niesmaczne wspomnienia z dziecinstwa :) Na szczescie wyglada na to, ze nie jestem jedyna. Niedawno ogladalam program dokumnetalny brytyjskiej telewizji. O przeszlej chlubie i dumie uprawianego masowo rabarbaru. Najwyrazniej okolo lat 1870 w Yorkshire dzialalo ponad 200 rabarbarowych farm, a okolice, ktora zawierala ich najwiecej tj. Leeds, Bradford i Wakefield nazwano nawet 'The Rhubarb Triangle' ('Trojkat Rabarbarowy'), a jezdzil stamtad 'rabarbarowy pociag' wywozacy cenny produkt. Niestety powojenna generacja, przekarmiona tanim rabarbarem, odeszla prawie calkowicie od znienawidzonego warzywa. I tak rabarbar odszedl powoli w zapomnienie. (źródło) Teraz nacja obudzila sie w dobie doceniania skarbow rodzimej produkcji i znani kucharze probuja znow zachecic do probowania, smakowania i gotowania rabarbaru. 

A ja? A mnie bylo wstyd! :) Czytalam tu i owdzie wypowiedzi w stylu: 'a ja tak czekam na rabarbar!' i 'nareszcie jest!'; i stwierdzilam, ze moze to ze mna cos nie tak? :) Przeciez wszyscy dookola nie moga sie mylic! :) Postanowilam dac w tym roku rabarbarowi szanse! Zaczelam od muffinek. Zrobilam z polowy podanej porcji. W razie wpadki. Jakby kaczki mialy zjesc calosc, to lepiej niech sie tylko 6 zmarnuje, a nie 12. 
Kaczki nie dostaly nic! Muffinki wyszly pyszne: sa zwarte, ciezkie, mocno wilgotne. Barometr kulinarny (dzieci) potwierdza! :)

Przepis ze strony www.bbcgoodfood.com 'Rhubarb, cinnamon & brown sugar muffins'
Skladniki:
(na 12 sztuk)
  • 300g rabarbaru, posiekanego na male kawalki
  • 3 lyzki zlotego, drobnego cukru do wypiekow
  • 300g maki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 100g zlotego, drobnego cukru do wypiekow
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 2 jajka, roztrzepane w miseczce
  • 200ml mleka
  • 100g masla, rozpuszczonego i ostudzonego
  • cukier demerara - do posypania na wierzch
  1. Wymieszaj rabarbar z cukrem (3 lyzki) i wyloz do malej blaszki.Wymieszaj make z proszkiem do pieczenia, pozostalym cukrem i cynamonem. Eymieszaj jajka z mlekiem i stopionym maslem. Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem), wyloz 12 papierkami blaszke muffinkowa. Piecz rabarbar okolo 10min- do miekkosci. Dobrze osusz z soku na papierowym reczniku, ostudz i wymieszaj z maka. 
  2. Wmieszaj mokre skladniki w suche - tylko do wstepnego polaczenia, ciasto moze zostac lekko grudkowate. Rozloz do papierkow, posyp po wierzchu cukrem demerara i piecz 25-30min, az beda wyrosniete i zlote. 

No comments:

Post a Comment