(przepis Nigelli Lawson z ksiazki 'Kitchen': 'Halloumi with beetroot and lime')
Skladniki:
(na 2 hojne porcje)
- 1 opakowanie halloumi (generalnie 225-250g)
- 150g zimnych, ugotowanych buraczkow (1 spory, lub 2 mniejsze, albo 1/2 gotowej, supermarketowej paczki)
- 2 lyzeczki soku z limetki, lub do smaku
- 2 x 15ml lyzka oliwy
- niewielka garska rukoli - do podania
- dobry chleb podgrzany w piekarniku - do podania
- Rozetnij paczke halloumi, wylej wode, wyloz ser na deseczke i pokroj na 8-10 plastrow.
- Posiekaj buraczki i zmiksuj blenderem, dodajac w trakcie sok i oliwe.
- Rozgrzej duza, nieprzywierajaca patelnie. Wyloz plastry sera (wciaz na sporym ogniu) i sprawdz po okolo minucie - powinny juz byz lekko 'przypalone', odwroc i znow poczekaj okolo 1 minuty. Gotowe wyloz na przygotowane talerze, z odrobina salaty.
- Rozdziel buraczkowe puree pomiedzy talerze i podawaj z cieplym chlebem.
No comments:
Post a Comment