'Butternut and nut butter soup', czyli 'Zupa z butternut squash i masla orzechowego' z programu 'River Cottage Every Day' zafascynowala mnie od samego poczatku. Ale lenistwo wygralo... Trzeba by podejsc do sklepu, kupic sloik masla o., przyniesc do domu, bawic sie z obieraniem dyni... oj... Wole popatrzec na wysilki Hugh Fearnley'a-Whittinastalla'a w telewizji. Nawiasem mowiac warto jest, z czystej ciekawosci, obejrzec osobe noszaca tak wyrafinowane nazwisko :) Zmobilizowalam sie na Orzechowy Tydzien, za co chwala, bo zupa jest super! Polaczenie niespodziewane, ale wygrane w 100%!
Hugh: "This might sound like too clever a joke by half, but it's a really good soup. Peanut (or other nut) butter is a very handy way to add richness and nuttiness to a soup. You can use smooth or crunchy peanut butter, depending on whether you want a silky soup or one with a slightly chunkier texture." :)
Podaje oryginalne proporcje, przewidziane na okolo 6-8 osob. Ja swoje zmniejszylam o polowe, bo jednak eksperyment eksperymentem i w razie czego lepiej pylnac do smietnieka mniej, niz wiecej...
Skladniki:
Do podania:
1. Przekroj squash na pol, obierz, wyjmij lyzka pestki i pokroj na okolo 1cm kawalki. Roztop maslo w duzym garnku, dodaj i zeszklij cebule. Dodaj chilli, imbir i czosnek i smaz kolejnych kilka minut. Dodaj squash, odrobine soli i pieprzu. Dobrze zamieszaj i smaz okolo 5min.
2. Wlej wywar. Zagotuj, zmniejsz ogien i gotuj, pyrkajace tylko, czesciowo przykryte, przez okolo 20min, az squash bedzie miekki - mozna go latwo rozgniesc drewniana lyzka o scianke garnka.
3. Zmiksuj zupe blenderem, az bedzie bardzo gladka. W miseczce ubij maslo orzechowe z chochelka goracej zupy, az sie polacza. Wlej miks do zupy w garnku, dobrze wymieszaj i podgrzej - tu trzeba uwazac, bo zupa jest dosc gesta i lubi 'zlapac' spod garnka.
4. Zdejmij garnek z ognia, dodaj sok z limonki i kolendre, potem dopraw jeszcze raz do smaku. Podawaj kazda porcje z kleksem jogurtu i kilkoma listkami kolendry. Posyp tostowanymi pestkami dyni lub orzeszkami ziemnymi i/lub odrobina posiekanego chilli.
No comments:
Post a Comment