Wednesday, 17 November 2010

Marokański kurczak z soczewica...

Pyszne danie. Balam sie, ze bedzie za slodkie (dodane morele), ale jest w sam raz. I niezbyt ostre, wiec jesli ktos lubi delikatny posmaczek chilli musi je dodac do listy skladnikow. A, i oryginalnie jest przeznaczone do gotowania w piekarniku, w zaroodpornym naczyniu z pokrywka, ktorego ja niestety nie posiadam. Stad wersja 'do garnka i na kuchenke'. A jesli ktos jest ciekaw oryginalu moze zajrzec na www.bbcgoodfood.com 'Moroccan-style chicken with lentils'


Skladniki:
  • 2 lyzki oliwy
  • 8 udek z kurczaka, bez skory - dalam 6 duzych 
  • 2 zabki czosnku, zgniecione
  • 1 lyzka kminu
  • 1 lyzka mielonej kolendry 
  • 1 lyzka slodkiej papryki
  • 1 duza cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 50g czerwonej soczewicy
  • 400g puszka siekanych pomidorow
  • 1 lyzka keczapu - dalam paste pomidorowa
  • 700ml wywaru z kurczaka - to bylo troszke za duzo, 500ml wystarczyloby w zupelnosci
  • 1 laska cynamonu - dalam 1/2 lyzeczki mielonego
  • 200g calych, suszonych moreli
  • garsc lisci miety, do podania - opcjonalnie, ja nie dalam

    1. Natrzyj mieso 1 lyzka oliwy. Wymieszaj czosnek, kmin, kolendre i papryke, a potem wetrzyj w udka z kurczaka, z obu stron. 
    2. Rozgrzej nieprzywierajaca patelnie, wloz mieso i smaz na srednim ogniu przez okolo 5min, az beda zlote z obu stron. Mozliwe, ze trzeba bedzie zrobic dwie porcje - zalezy od wielkosci patelni. Wloz kurczaka do duzego garnka. Zmniejsz ogien, dodaj pozostala oliwe i smaz cebule przez okolo 5min - az zmieknie.  
    3. Wmieszaj pozostale skladniki (oprocz miety), dopraw odrobina soli i zagotuj. Zmniejsz ogien i gotuj bez przykrycia przez okolo 1½ godziny, az mieso bedzie bardzo miekkie, a sos zgestnieje. W tym punkcie danie mozna schlodzic i zamrozic - do miesiaca. Przed uzyciem trzeba je rozmrozic w lodowce (zostawic na noc) i delikatnie odgrzac. Przed podaniem posypac swieza mieta i podawac z ryzem lub kuskus.                

    No comments:

    Post a comment