Sunday, 28 November 2010

Tort kokosowy z kremem mascarpone...


Jako bazy do pomyslu uzylam tortu makowego (z bloga 'Moje wypieki'), ktory robilam kilka tygodni temu. Zamienilam mak na kokos, ktorego posiadam ilosc przemyslowa i intensywnie probuje zuzyc. Tylko uwaga: kokos ma jednak inna objetosc i strukture, niz mak, wiec A) o wiele bardziej zyskal na sporej ilosci ponczu i B) jednak lepiej byloby go zmiksowac w jakims malakserze, aby byl drobniejszy.
Poza tym nigdy nie bylam wielka zwolenniczka mas tortowych typu '3kg masla, 2kg cukru i 48 zoltek' :), dlatego szukalam czegos duzo, duzo lzejszego i, nie oszukujmy sie, znacznie szybszego. Eksperymentalnie posluzylam sie masa z serka mascarpone, ktorej tu i owdzie uzywalam, jako podstawy do sernika na zimno. I swietnie sie sprawdzila! Tylko z pospiechu posypalam blaty biala czekolada, zamiast ja rozpuscic w kapieli wodnej, ostudzic i wmieszac do masy serowej, co uczyniloby ja jeszcze lepsza i bardziej kremowa...

Ciasto:
- 5 jajek, rozdzielonych;
- 150g cukru pudru;
- 2 lyzki mielonych migdalow;
- 120g maki pszennej;
- 2 lyzki maki ziemniaczanej;
- 1 plaska lyzka proszku do pieczenia;
- 200g kokosu;

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i kokosem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie. 
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.
Poncz:
Wymieszac, az do rozpuszczenia cukru, 3/4 szklanki przegotowanejchlodnej wody2 lyzeczki esencji waniliowej i 3 lyzeczki cukru. Odstawic, az bedzie potrzebny.
Masa:
-500g serka mascarpone
-300ml smietanki do ubijania
-4 lyzki cukru pudru
-1-2 lyzeczki esencji waniliowej
-100g czipsow z bialej czekolady, lub posiekana drobno tabliczka
-6 lyzek sosu karmelowego (opcjonalnie)
W misce ubic serek z 2 lyzkami cukru i esencja waniliowa, az bedzie miekki i kremowy. W osobnej misce ubic smietanke z pozostalym cukrem - tylko do czasu, az bedzie lekko trzymac ksztalt. Wylozyc serek do miski ze smietanka i delikatnie wymieszac, do uzyskania gladkiej masy. Ewentualnie doslodzic do smaku.

Skladac ciasto:
-1 blat
-1/3 ponczu
(-3 lyzki sosu karmelowego)
-1/3 masy
-50g czekolady
-2 blat
-1/3 ponczu
(-3 lyzki sosu karmelowego)
-1/3 masy
-50g czekolady
-3 blat
-1/3 ponczu
-reszta masy na wierzch i na boki


No comments:

Post a Comment