Saturday, 6 November 2010

Gulasz z kurczaka z groszkiem...


Przepis, ktory moze 2 lata temu spisalam do zeszytu z bloga www.brulionzprzepisami.blox.pl i chetnie od czasu do czasu wykorzystuje. Podaje juz ze swoimi zmianami.

 Skladniki:
-2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostke;
-300-400g pieczarek, pokrojonych na plasterki;
-cebula, posiekana;
-150g mrozonego, zielonego groszku;
-sol, pieprz, przyprawa do kurczaka;
-kostka rosolowa (warzywna, kurczacza), rozpuszczona w 1.5 szklanki wody;
-1 lyzka smietany - ja uzywam creme fraiche;
-1 lyzka maki;
Kurczaka posypac przyprawa i usmazyc na rumiano na lyzce oleju. Zdjac z patelni i odsaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku. Na odrobinie oleju zeszklic cebule. Dodac pieczarki i dusic, az woda calkiem wyparuje. Wlozyc kurczaka, cebule i pieczarki do garnka, dorzucic groszek, zalac bulionem. Dusic pod przykryciem okolo 30min. Zagescic: wymieszac na paste smietane z maka w miseczce, wlac chochelke goracego wywaru z garnka, dobrze wymieszac, powtorzyc. Wlac calosc do garnka, zamieszac i gotowac jeszcze minute, az sos zgestnieje. Przy podanej proporcji maki/smietany sos wychodzi dosc gesty. Podawac z ziemniaczkami puree, ryzem, a ja lubie z kasza gryczana.

No comments:

Post a Comment