Tuesday, 23 November 2010

Papryka faszerowana z tuńczykiem...

Kompletnie zapomnialam, jak bardzo lubie to danie! Jest pyszne, proste i szybkie do przygotowania. Na dodatek mozna je poskladac z kilku skladnikow, ktore praktycznie zawsze placza sie po kuchennych szafkach.


Skladniki:
-4 papryki, z odcietymi czubkami i wyczyszczone z pestek i wewnetrznych blonek
-100g ryzu
-1 lyzka oleju
-1 cebula, pokrojona w drobna kostke
-puszka tunczyka w oleju (185g), osaczonego lekko z zalewy  
-garsc startego zoltego sera - okolo 50-70g
Ugotuj ryz na sypko. Rozgrzej olej na patelni i usmaz cebule do miekkosci. Wsyp ryz, wrzuc rozdrobnionego tunczyka i starty ser. Nadziewaj papryki, delikatnie ubijajac farsz. Uloz ciasno w malym zaroodpornym naczyniu. Zapiekaj w 180stC okolo 25min, lub do miekkosci.

Mialam bardzo male papryki i zostala garsc farszu, ktory wyjadlam z miseczki lyzka. I doszlam do wniosku, ze jest na tyle pyszny, ze moze powinien zyskac miano osobnej kolacyjnej salatki! :) Moze z odrobina majonezu?... 


No comments:

Post a Comment