Saturday 20 November 2010

Sernik daktylowy...

Przepis pochodzi z, jak zawsze niezawodnej, 'Cheesecakes, pavlovas & trifles' z serii 'The Australian Women's Weekly'. 
Kupilam cale lata temu kolekcje tych malenkich ksiazeczek. Z jednej z nich nauczylam sie, jak robic angielskie pieczenie i yorkshire puddingi. Z innej - biscotti i friand'y... A ta jedna bidula lezala zapomniana w kacie szafki... I caly czas wydawalo mi sie, ze zawiera za bardzo skomplikowane przepisy... Ale... Raz i drugi skorzystalam i okazalo sie, ze poki co na serniki jestem skazana :) Bo sa to ciasta idealne dla malej rodziny - wytrzymuja nawet 4 dni, bez szwanku i uszczerbku, w lodowce, w oczekiwaniu na zlitowanie i zjedzenie! W tej kwestii nie maja konkurencji. Muffiny i drozdzowki juz nastepnego dnia po upieczeniu sa... 'nie takie'. Zjadliwe, ale...
Sam sernik jest bardzo sympatyczny - nie ma spodu, wiec odpada rozbijanie biszkoptow, lub zagniatanie kruchego ciasta. 
Podaje oryginalny przepis na slodki sos, ale sama sie z nim nie bawilam - uzylam gotowego, karmelowego sosu do kawy, ktory bardzo, ale to bardzo temu sernikowi pomaga! :)



Skladniki:
-170g suszonych daktyli bez pestek, posiekanych
-180ml wody
-750g serka kremowego (Philadelphia)
-2 jajka, roztrzepane w mseczce
-150g brazowego cukru
-1/4 lyzeczki cynamonu
-1/4 lyzeczki 'mixed spice' - tj. mieszanka mielonych przypraw, zawierajaca zwykle m.in. cynamon, galke muszkatolowa i 'allspice'; uzylam 'mieszanki 7 przypraw', milo pachnaca, ktora moj maz przytargal do domu, jakies 5 lat temu... Od tego czasu probuje znalezc dla nie zastosowanie :)
-40g platkow migdalowych - dalam posiekane orzechy wloskie i zadzialaly swietnie
-1 lyzeczka cukru cynamonowego - tez jakis zamorski wynalazek, uzylam lyzeczki brazowego cukru i szczypty mielonego cynamonu
Dodatkowo:
-150g brazowego cukru
-125ml smietanki
-100g masla, pokrojonego na kawalki

Wysmaruj maslem 23cm tortownice. Wyloz baze i boki papierem do pieczenia - wylozylam tylko baze.
Wymieszaj daktyle z woda w malym garnuszku. Gotuj, na malenkim ogniu, bez przykrycia, przez 5min. Odcedz nad miska, plyn zostaw na pozniej, a daktyle ostudz.
W miedzyczasie rozgrzej piekarnik do 160stC. W duzej misce ubij mikserem ser, dodaj jajka, przyprawy i cukier. Ubij, az masa bedzie gladka. Delikatnie wmieszaj daktyle.
Wylej mase sernikowa do przygotowanej blaszki. Posyp migdalami (ja - orzechami) i cukrem cynamonowym (ja - brazowym cukrem i cynamonem mielonym). Piecz okolo 1 godziny. Ostudz w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Wymieszaj w garnku pozostale skladniki z odstawionym plynem po odcedzonych daktylach. Mieszaj, na srednim ogniu, az maslo sie rozpusci. Gotuj na malenki ogniu, bez przykrycia, przez 2min.
Podawaj sernik polany cieplym sosem. 

No comments:

Post a Comment