Tuesday, 2 November 2010

Tagine z kurczaka, z oliwkami i cytryna...


Przepis pochodzi z ... zeszytu. Jest to skrawek papieru ze zdjeciem potrawy, wyciety kiedys tam z jakiejs tam gazety :)

 
- 2 lyzki oliwy;
- 2 piersi z kurczaka, ze skora, przepolowione -  nie dalam;
- 4 nogi z kurczaka (drumstiki, paleczki) - dalam 8 i bylo w porzadku;
- 1 cebula, posiekana;
- po 1 plaskiej lyzeczce: kminu, kolendry, papryki;
- 1/2 lyzeczki chilli;
- 325ml goracego wywaru z kurczaka - dalam warzywny z kostki;
- cieniutko pokrojona skorka i sok z 1 cytryny;
- 1 lyzeczka miodu;
- 150g fasolki szparagowej;
- 2 plaskie lyzeczki maki kukurydzianej;
- 12 zielonych oliwek bez pestek - dalam czarne;
- 2 lyzki posiekanej natki pietruszki - opcjonalnie, nie dalam;
- 2 lyzki posiekanej kolendry - opcjonalnie, nie dalam;
1. Rozgrzej oliwe na patelni i smaz kurczaka, az bedzie zloty z kazdej strony. Przeloz do duzego garnka, zostawiajac tluszcz. Odstaw.
2. Na patelnie dodaj cebule i smaz, az bedzie miekka. Wmieszaj papryke, kolendre, kmin i chilli i 2 lyzki wody. Smaz na srednim ogniu okolo 1min. Dodaj do kurczaka razem z wywarem, skorka i sokiem z cytryny i miodem.
3. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogien i gotuj, pyrkajace tylko, okolo 35min.
4. Dodaj fasolke i gotuj kolejne 10min. Usun skorke z cytryny.
5. Wymieszaj make kukurydziana z odrobina wody na paste. Wyjmij na polmisek kurczaka. Wlej make do sosu i goruj 1-2min, az zgestnieje. Wloz z powrotem kurczaka, dodaj oliwki, oraz pietruszke i kolendre, jesli uzywasz. podawaj z kuskus.

No comments:

Post a Comment