Przepis z www.bbcgoodfood.com 'Nutty chicken curry', czyli 'Orzechowe curry z kurczakiem'. Tam tez mozna zglaszac sie po oryginalna wersje wykonania. Ja podaje juz ze swoimi zmianami - w opcji dla leniwych :)
Skladniki:
W garnku rozgrzej olej, wrzuc kurczaka i szybko usmaz, do zbrazowienia, przez okolo 1min. Wrzuc polowe chilli, imbir, czosnek i polowe kolendry, smaz mieszajac przez kolejna minute. Potem dodaj maslo o., wywar i jogurt. Kiedy sos gotuje sie tylko delikatnie pyrkajac, zostaw na okolo 10min, az kurczak bedzie ugotowany, a sos zgestnieje. Wmieszaj wiekszosc pozostalej kolendry, posyp po wierzchu pozostalym chilli - opcjonalnie. Podawaj z ryzem lub slodkimi ziemniakami puree.
PS. I jeszcze male doniesienie w kwestii pizzy wg Nigelli. Podstawowa ilosc skladnikow wystarcza na niedlugo... Dlatego postanowilam zaeksperymentowac z iloscia podwojna. I wyglada na to, ze nie ma problemu! Wyszedl calkiem przyzwoity lunch dla rodziny 2+2, z blaszki wypelniajacej cala polke piekarnika - okolo 30cm/40cm. A na wierzchu - sprzatanie lodowki tj. usmazone do odparowania wody pieczarki, wymieszane ze szczypiorem, resztka serka ricotta, koziego i cheddara...
No comments:
Post a Comment