Sunday 3 January 2010

Zupa pomidorowa z tortellini...

Znakomita zupa, znaleziona przypadkiem na www.bbcgoodfood.com .
Ja niestety zawsze kupuje za duzo tortellini - wiekszosc supermarketow ma je w ofercie ''kup dwa opakowania za ...'' i..., coz, nie moge sie oprzec. Poza tym kolekcjonerska natura nie pozwala na decyzje: co wybrac? Szpinak i ricotta? Dzikie grzyby? Dynia? A moze kozi ser i pesto? Albo orzeszki piniowe z bazylia? I koncze z zamrazarka wypchana eleganckimi paczuszkami nadziewanego makaronu!
Zupa pomidorowa z tortellini(Hearty pasta soup)
  • 1 lyzka oliwy;
  • 2 marchewki, posiekane;
  • 1 duza cebula, drobno posiekana;
  • 1litr wywaru warzywnego, moze byc z kostki;
  • 400g puszka siekanych pomidorow;
  • 200g zamrozonego groszku i fasolki (mieszanka);
  • 250g paczka swiezych tortellini (szpinak i ricotta);
  • garsc bazylii (opcjonalnie); 
  • tarty parmezan, przy serwowaniu; 
  • Podgrzac oliwe w garnku. Smazyc cebule i marchewki przez okolo 5 min, az zaczna mieknac. Dodac wywar i pomidory,a potem gotowac na malym ogniu przez 10 min. Dodac groszek i fasolke na 5 min przed koncem.
    Kiedy warzywa sa miekkie dodac tortellini i delikatnie wymieszac. Gotowac jeszcze okolo 2 min. Wmieszac bazylie. Doprawic do smaku i serwowac w miseczkach oproszone parmezanem i z kromkami chleba czosnkowego.


    No comments:

    Post a Comment