Wednesday, 13 January 2010

Pizza wg Silvany - z grzybami...

Probuje dalej kuchni Silvany Franco z ksiazki ''Pizza''. Caly sekret polega na wprawie - te 10min 'energicznego' wyrabiania ciasta daja sie we znaki!



SKLADNIKI NA CIASTO:- 250g maki chlebowej bialej;
- 1/2 lyzeczki soli;
- 7g saszetka suszonych drozdzy;
- 2 lyzki oliwy;
- 125ml letniej wody (lepiej miec przygotowane odrobine wiecej - mnie ciast wyszlo na poczatku za suche).
1. Wloz make, sol i drozdze do miski i wymieszaj. Zrob wglebienie w mace i wlej w nie oliwe i wode. Wmieszaj je powoli w make, az do otrzymania miekkiego ciasta. Posyp odrobina maki, jesli mieszanka jest za bardzo klejaca;
2. Przeloz ciasto na posypany maka blat i wyrabiaj 10min, posypujac maka w miare potrzeby, do czasu, az bedzie gladkie i elastyczne;
3. Posmaruj ciasto odrobina oliwy i wloz z powrotem do miski. Przykryj sciereczka i zostaw do wyrosniecia na godzine - do podwojenia objetosci;
4. Wyloz ciasto na blat i wyrabiaj przez okolo 2min, do czasu, az zbedne powietrze jest uwolnione. Rozwalkuj do rozmiaru podanego w przepisie


PIZZA Z GRZYBAMI
- 1 ciasto podstawowe;
- oliwa;
- 1 sos pomidorowy - poprzedni wpis;
- 400g mieszanych grzybow - grubo pokrojonych (dalam okolo 300g: shiitake, pieczarek i chestmut);
- 150g sera mozzarella;
- sol i pieprz;

DODATKOWO (NA OLIWE SMAKOWA) 
-NIEKONIECZNIE,   MOZNA UZYC GOTOWIZNY Z
SUPERMARKETU
- 2 zabki czosnku, przepolowione;
- 1 duza, lagodna, papryczka chilli, wyczyszczona z pestek i podzielona na cwiartki;
- 8 swiezych lisci bazilii;
 - oliwa - okolo 5 lyzek;


1.Wloz kamien do pizzy, lub blaszke do piekarnika i rozgrzej go do 220stC;
2. Rozwalkuj ciasto do srednicy 30cm i posmaruj odrobina oliwy. Rozloz sos pomidorowy, grzyby i ser;
3. Skrop pizze oliwa, posol i popieprz. Ostroznie przeloz na blaszke i piecz przez okolo 20-25min, az bedzie chrupiaca i zlota. OK, z tym mialam problem - przekladanie elastycznego ciasta  pelnego dodatkow jest troche... hm... problematyczne. Zorientowalam sie juz po nalozeniu sosu i po prostu szybko wyjelam blaszke z piekarnika i dokonczylam 'zdobienia' juz na niej;
4. W miedzyczasie wlej oliwe do malego garnuszka, dodaj czosnek i chilli. Delikatnie podgrzewaj przez okolo 10min, az czosnek bedzie miekki i przezroczysty. Zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia przez okolo 5min;
5. Widelcem usun z oliwy czosnek i chilli. Wloz bazylie i skrop oliwa gotowa, goraca pizze. Gotowe!

Ha! Bede musiala poszukac, gdzie mozna dostac takie cudenko, jak kamien do pieczenia pizzy...



A oto, co znalezlismy za oknem, dzisiaj z samego rana:


A miało iść ku wiośnie!

No comments:

Post a Comment