Tuesday 12 January 2010

Sos pomidorowy do pizzy...

Pierwsza proba prawdziwego, wloskiego gotowania pizzy. Z podanych skladnikow powinna wyjsc porcja w sam raz na jedna, sredniej wielkosci pizze. Ja od razu skladniki podwoilam z zamiarem wrzucenia porcji o zamrazarki. Ale okazalo sie, ze jak na moj gust sosu jest jednak za duzo i z dodwojnej porcji skladnikow wykroilam trzy porcje gotowego sosu. 


SOS POMIDOROWY DO PIZZY
- 1 lyzka oliwy;
- 1 szalotka, drobno posiekana;
- 2 zabki czosnku, drobno posiekane;
- 400g puszka calych pomidorkow 'plum' - ja uzywam siekanych;
- szczypta suszonego oregano;
- szczypta cukru;
- sol, pieprz

1. Rozgrzej oliwe, dodaj szalotke i czosnek i smaz 3-4min, az zmiekna. Dodaj pomidory, rozgniatajac je lekko wierzchem drewnianej lyzki. Dodaj oregano, cukier, sol i pieprz do smaku;
2. Zagotuj i przykryj czesciowo pokrywka. Zmniejsz ogien i gotuj delikatnie przez okolo 30-60min, mieszajac od czasu do czasu i rozgniatajac pomidory, az sos bedzie iemno-czerwony, a na powierzchni pojawia sie kropelki oleju;
3. Dopraw do smaku, zostaw do wystygniecia przed uzyciem.

No comments:

Post a Comment