Wednesday, 20 January 2010

Chilli czyli Meksyk!

Moje delikatne i udomowione chilli. Podejrzewam, ze Gordon R., z jego wysublimowanym smakiem i konserwatywnymi listami skladnikow, podniosly by wysoko brwi w gescie dezaprobaty. I oby tylko brwi, oby w owym gescie nie otwieral ust!
Podejrzewam, ze ichniejsze chilli, to taki nasz bigos, bo jest to jedna z potraw, ktora po kolejnych odgrzewaniach robi sie coraz lepsza. Cos w sam raz dla duzej rodziny!
Ja swoje podalam najpierw z pieczonymi ziemniakami w kurteczkach :) (jacket potatoes), a dwa dni pozniej z patato wedges. Smakowaly swietnie! Oczywiscie Gordon ugotowalby gar ryzu! Mezczyzni!

CHILLI (skladniki na 2-3 porcje)
- 4 upieczone ziemniaki - mozna je wstawic do piekarnika, przy okazji pieczenia ciasta, na dzien - dwa - trzy wczesniej, zawiniete w folie aluminiowa potrzebuja okolo godziny w 180stC;
- 250g miesa mielonego;
- 2 lyzki oleju;
- cebula - posiekana;
- marchewka - posiekana;
- 2 lodyzki selera - w plasterkach;
- 400g puszka pomidorow siekanych - zmiksowana na gladka mase;
- puszka czerwonej fasolki - osaczona z zalewy;
- szczypta, mniejsza lub wieksza, proszkowanego chilli;
- starty zolty ser - ilosci dowolne i lubiane;
DO PODANIA: kwasna smietana, guacamole.


Olej rozgrzac w garnku. Wrzucic cebule, mieso, marchewke i selera i smazyc, az do zbrazowienia miesa, przez okolo 5min. Wlac pomidory i zostawic pyrkajace na malenkim ogniu - 2 godziny jest w sam raz! Dorzucic fasolke, doprawic do smaku - sol, pieprz, chilli. Rozkroic ziemniaki 'na krzyz' i podgrzac w mikrofali lub piekarniku (to, jesli byly robione wczesniej i juz wystygly), nalozyc na nie chilli, posypac serem i zapiec pod grillem, az ser sie rozpusci i bedzie zlotawy. Na stol podac razem z miseczkami guacamole i smietany.
Oczywiscie jest to wersja domowa i dostosowana dla dzieciaczkow. Prawdziwe chilli zawieraloby cala gore papryki i papryczek chilli. Po przepis zapraszam do Gordona na www.bbcgoodfood.com 

No comments:

Post a Comment