Swietny przepis! Latwy i szybki. Tylko nie mam pojecia, jak sie maja swieze zurawiny w Polsce? Ja swoje pomrozilam w okolicach bozego Narodzenia, kiedy bylo ich pod dostatkiem w kazdym supermarkecie. A teraz probuje je zuzyc. Widzialam gdzies przepis na muffinki z zurawinami... Hmmm...
Jablka z zurawinami i marcepanem(przepis M.Cadogan z www.bbcgoodfood.com : 'Cranberry & marzipan baked apples')
100g marzipan - 100g marcepanu;
100g fresh or frozen cranberries - 100g swiezych lub mrozonych zurawin;
2 tbsp flaked almonds - 2 lyzki platkow migdalowych;
2 tbsp clear honey - 2 lyzki plynnego miodu;
4 cooking apples (Bramley's are best) - 4 jablka, z gatunku do gotowania;
6 tbsp water - 6 lyzek wody;
custard or clotted cream to serve - hmmm... lody waniliowe do podania;
- Chop marzipan into small chunks and mix with the cranberries, flaked almonds and honey. - Posiekaj marcepan na male kawalki i zmieszaj z zurawinami, migdalami i miodem;
- Core apples and mark a line around the circumference of each using a sharp knife. Set the apples in a shallow ovenproof dish that fits them snugly and stuff the cavities with the cranberry mix. - Wybierz ogryzek z jablek, tak by zostala nienaruszona 'skorupka'. Wloz jablka do zaroodpornego naczynia, idealnie takiego, w ktore ladnie sie wpasowuja, i wypelnij zrobione wglebienia miksem marcepanowym. OK, tutaj ja sobie zycie ulatwilam: jablka obralam, pokroilam na osemki i wylozylam nimi naczynie zaroodporne, a na wierzchu rozlozylam marcepan.
- Pour the water into the dish. Bake at fan 170C/conventional 190C/gas 5 for 30-40 minutes until the apples are tender. Cool for 10 minutes before serving with custard or clotted cream. - Wlej do naczynia wode. Piecz w 190stC przez 30-40min, do czasu,az jablka sa miekkie. Schlodz przez 10min przed podaniem. Ja swoje podlalam okolo 5 lyzkami wody, a po 15min zaczely sie troche za bardzo przypiekac, wiec przykrylam naczynie folia aluminiowa na nastepne 15min.
''YOU SEE WHAT I HAVE LEARNED IS THE IMPORTANCE OF DETACHING FROM OTHER PEOPLE'S LUNACY AS ONE HAS ENOUGH TO WORRY ABOUT KEEPING ONESELF ON COURSE.''''Bridget Jones. The Edge of Reason''
:):):):):):):):)))))))))))))))))
No comments:
Post a Comment