Przepis pochodzi oczywiscie z niezawodnego www.bbcgoodfood.com, gdzie jest opublikowany pod nazwa 'Simple jammy biscuits'. Idealne na zimowe wieczory przed telewizorem. I mozna je zrobic w przerwie na reklame. No, na wiadomosci...
NAJLATWIESZE CIASTKA Z DŻEMEM
200g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), lub maka + 2 lyzeczki proszku do pieczenia;
100g drobnego cukru;
100g masla lub margaryny, ale z maslem sa o NIEBO lepsze;
1 jajko, lekko roztrzepane w miseczce;
4 lyzki dzemu truskawkowego (uzywam angielskiego, ktory jest bardziej 'galaretkowaty' i wytrzymuje pieczenie nienaruszony; raz uzylam dzemu Lidl'a, bardzo podobnego do polskiego, ktory sie niestety rozlal i rozpackal).
- Rozgrzej piekarnik do 190stC. Rozcieraj rekoma make, cukier i maslo, do czasu, az mieszanka przypomina konsystencja tarta bulke. Dodaj tyle jajka, by zwiazac mieszanke razem i uformowac twardawe ciasto.
- Oprosz dlone maka i uformuj z ciasta walec o srednicy mniej wiecej 5cm. Potnij w 2cm plastry i uloz na duzej blaszce. Zostaw miejsce pomiedzy ciastkami, bo urosna w czasie pieczenia.
Zrob male wglebienia w srodku kazdego plastra np. grzbietem drewnianej lyzki (ja robie to palcami) i wloz w nie lyzeczke dzemu. Piecz przez 10-15min, az ciastka sa wyrosniete i lekko zlote. Ostudz na kratce.
No comments:
Post a Comment