Saturday, 23 January 2010

Ciasteczka migdałowe - prosto z Meksyku!

Meksykanskie male, kruche, migdalowe i... pyszne ciasteczka. Latwe do zrobienia oczywiscie i przy odrobinie szczescia wystarczy ich nawet do wieczornej herbatki - dzieci uznaly je za hit, a za swoj obowiazek skonsumowanie jak najwiekszej ilosci.
Przepis pochodzi z www.bbcgoodfood.com  : ''Little almond cookies'' 


''These delicate snow-dusted Mexican cookies are rich, crumbly and melt in the mouth''

 

 

MIGDALOWE CIASTECZKA
  • 50g calych migdalow; ja dalam gotowe platki migdalowe;
  • 100g miekkiego masla;
  • 2 lyzki drobnego cukru;
  • nie dalam, ze wzgledu na dzieciorki;
  • 140g-175g maki plus ekstra do walkowania;
  • cukier puder (okolo 100g), przy serwowaniu; ja mialam tylko drobny cukier i zero cukru-pudru w domu, wiec uzylam tego, co mialam;

1. Rozgrzej piekarnik do 170stC i piecz migdaly przez 5-10min, az beda zlotawe (ja zrobilam to z platkami migdalowymi). Ubij razem maslo, cukier, rum i szczypte soli, potem dodat tylko tyle maki, by uzyskac ciasto - bedzie miekkie! Posiekaj migdaly i dodaj do ciasta (ja to mialam z glowy, moje byly juz posiekane). Delikatnie rozwalkuj ciasto na dobrze oproszonej maka powierzchni do grubosci 4-5mm (szczerze mowiac nie trzeba nawet walkowac, wystarczy rozgniesc delikatnie dlonmi) i wycinaj male ciasteczka - okolo 3-4cm srednicy. Zamroz ciasteczka na blaszce przez okolo 20min, az stwardnieja.
2. Piecz ciasteczka przez okolo 20min, do czasu, az tylko stwardnieja - wciaz beda bardzo blade (oj, ja swoje 'przegotowalam' lekko). Rozloz je na kratce i posyp cukrem-pudrem z obu stron, kiedy sa wciaz cieple, musisz przy tym uwazac, by ich nie polamac. Cukier powinien sie rozpuscic. Kiedy ostygna obsyp je jeszcze raz duza iloscia cukru, az beda kompletnie biale. Trzymaj do 2 dni w szczelnym pojemniku, lub zamroz do 2 miesiecy.
Tak na boku mala uwaga - nastepnym razem zamiast calych migdalow dam chyba mielone - ciasteczka beda bardziej kruche i delikatne. A, i wiecej cukru do srodka.

No comments:

Post a Comment