Kolejna przygoda z wloska kuchnia. Proste skladniki, a efekt koncowy zaskakujaco smaczny. Przepis pochodzi z ksiazki 'Pasta'.
Minestra con pomodori(skladniki na 4 porcje)
- 3 zabki czosnku;
- 2 lodyzki selera;
- peczek pietruszki - ja omijam, bo nie lubie;
- 12 duzych lisci bazylii;
- 400g puszka pomidorow - u mnie siekane;
- 5-6 lyzek oliwy;
- szczypta pieprzu cayenne - daje normalny;
- okolo 1,5 litra wywaru - daje warzywny z kostki;
- 150-200g suszonego makaronu 'ziti' lub innego, malego - mialam 'risoni' (taki jak wielkie ziarenka ryzu;
- sol;
- 90g swiezo startego Parmezanu;
- 3 zabki czosnku;
- 2 lodyzki selera;
- peczek pietruszki - ja omijam, bo nie lubie;
- 12 duzych lisci bazylii;
- 400g puszka pomidorow - u mnie siekane;
- 5-6 lyzek oliwy;
- szczypta pieprzu cayenne - daje normalny;
- okolo 1,5 litra wywaru - daje warzywny z kostki;
- 150-200g suszonego makaronu 'ziti' lub innego, malego - mialam 'risoni' (taki jak wielkie ziarenka ryzu;
- sol;
- 90g swiezo startego Parmezanu;
1. Posiekaj czosnek, pokroj selera w cieniutkie plasterki, posiekaj drobno pietruszke i grubiej bazylie; przetrzyj pomidory, razem z sokiem, przez sito - ja uzylam blendera;
2. Rozgrzej olej w garnku, dodaj czosnek, selera i ziola i podsmaz na srednim ogniu przez okolo 5min; dodaj pomidory i przypraw dobrze pieprzem; przykryj i gotuj na malenkim ogniu przez okolo 15min;
3. Zagotuj wywar i dolej do miksu pomidorowego; dopraw do smaku sola, przykryj i gotuj na malenkim ogniu ('pyrkajace' tylko lekko) przez okolo 45min; ***
4. Zwieksz ogien, dodaj makaron i gotuj, mieszajac czesto, az jest miekki; podawaj zupe w miseczkach, posypana Parmezanem.
*** W tym miejscu zmiksowalam zupe jeszcze raz blenderem - nie lubie latajacych w niej smietkow i chcialam miec gladki krem.
No comments:
Post a Comment