Saturday 2 January 2010

Kofta - szybko, smacznie i tanio!



Fantastycznie tanie i wydajne danie. Podane skladniki wystarczaja w zupelnosci na dwie osoby, a z salatka i ryzem moze nawet i trzecia sie pozywi!

- 4 srednie ziemniaki, pokrojone w kostke,
- 250g miesa mielonego,
- puszka siekanych pomidorow,
- garsc bulki tartej, lub kaszki kus-kus,
- lyzka przecieru pomidorowego,
- sol, pieprz,
- olej do smazenia,

Rozgrzewamy piekarnik do 180stC.

Mieso mieszamy z bulka lub kus-kus (nadaje sie znakomicie do "rozciagania" miesa!),  woda (okolo pol szklanki), przecierem i doprawiamy sola i pieprzem. Wyrabiamy lekko i odstawiamy do lodowki. 
Ziemniaki smazymy na glebokim tluszczu, jak frytki, ale tylko do czasu, az beda lekko podgotowane i zlotawe. Wyjmujemy i wrzucamy do naczynia zaroodpornego.
Wracamy do miesa. Formujemy kulki wielkosci orzecha wloskiego i lekko obsmazamy na oleju - nie musza byc dobrze ugotowane, tylko trzymac ksztalt. Przekladamy je do naczynia zaroodpornego na ziemniaki. Kiedy nie mam czasu robie kulki miesne na kofte wieksze - to w niczym nie ujmuje smaku. 
Wylewamy na ziemniaki i mieso pomidory z puszki (mozna je najpierw zmiksowac na gladki sos) i wstawiamy do piekarnika na okolo 40 minut, lub do czasu, az mieso i ziemniaki sa ugotowane. 
Mozna podawac z ryzem, salatka lub tylko z chlebem.

No comments:

Post a Comment