Przepis oryginalnie pochodzi ze strony www.pozytywnakuchnia.pl , a ja podaje juz z moimi (niewielkimi, ale jednak) zmianami.
Dynię wymieszac w misce z 2 lyzkami oliwy, rozlozyc na blaszce i piec do miekkosci, przez okolo 45min, w piekarniku nagrzanym do 200stC.
Cebulę podsmażyc na maśle i reszcie oliwy aż się zeszkli.
Dodac marchewkę i smażyc aż zmięknie.
Warzywa wrzucic do garnka, zalac wywarem warzywnym i zagotowac. Przykryc i gotowac okolo 15min - do miekkosci.
Zmiksowac na gładko. Doprawic do smaku sola, pieprzem, kolendra, chilli i kminem.
Po zmiksowaniu zupę przelac z powrotem do garnka. Dolac mleko, zamieszac i dolac sok z cytryny.
Podane proporcje wystarczyly na posilek dla rodziny 2+2, a pozostala dodatkowa porcja siedzi sobie w zamrazarce.
No comments:
Post a Comment