Monday, 25 October 2010

Zupa z dyni i marchewki...


Przepis oryginalnie pochodzi ze strony www.pozytywnakuchnia.pl , a ja podaje juz z moimi (niewielkimi, ale jednak) zmianami.
  • okolo 1 kg dyni (pokrojonej w dużą kostkę);
  • 1 cebula (pokrojona w krążki);
  • 3 male marchewki (pokrojone na plasterki);
  • 3 szklanki wywaru warzywnego - ja z kostki;
  • 1 łyżka masła;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 250ml mleka;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • szczypta mielonej kolendry;
  • szczypta mielonego kminu;
  • szczypta mielonego chilli;
  • sól, pieprz;

  • Dynię wymieszac w misce z 2 lyzkami oliwy, rozlozyc na blaszce i piec do miekkosci, przez okolo 45min, w piekarniku nagrzanym do 200stC.
    Cebulę podsmażyc na maśle i reszcie oliwy aż się zeszkli.
    Dodac marchewkę i smażyc aż zmięknie.
    Warzywa wrzucic do garnka, zalac wywarem warzywnym i zagotowac. Przykryc i gotowac okolo 15min - do miekkosci.
    Zmiksowac na gładko. Doprawic do smaku sola, pieprzem, kolendra, chilli i kminem.
    Po zmiksowaniu zupę przelac z powrotem do garnka. Dolac mleko, zamieszac i dolac sok z cytryny.

    Podane proporcje wystarczyly na posilek dla rodziny 2+2, a pozostala dodatkowa porcja siedzi sobie w zamrazarce.
           


    No comments:

    Post a Comment