Saturday, 9 October 2010

Ciasteczka z żurawinami, biała i mleczna czekolada...

Przepis skopiowalam dawno, dawno temu z bloga www.brulionzprzepisami.blox.pl  'Ciasteczka z morelami i biala czekolada'. Poniewaz moreli w domu nie mialam, ale za to zaopatrzylam sie promocyjnie w spora ilosc suszonej zurawiny, postanowilam zaryzykowac! Tak oto powstaly (i zjedzone szybko zostaly):
Ciasteczka z zurawinami, biala i mleczna czekolada: 
(20-30 sztuk)-225g masla - dalam margaryne do pieczenia;
-225g cukru;
-170g mleka skondensowanego - dalam sos do kawy o smaku bialej czekolady:) ;
-350g maki
-1/2 lyzeczki proszku do pieczenia - dalam 1 lyzeczke;
-1/2 lyzeczki sody oczyszczonej - nienawidze sody! I wypieki z nia nigdy mi nie wychodza - nie dalam!;
-150g bialej czekolady- dalam 110g resztek + 50g czipsow z mlecznej czekolady;
-175g suszonych moreli - dalam 85g suszonych zurawin;
Maslo doprowadzic do temperatury pokojowej. Utrzec z cukrem na puszysta mase. Dodac mleko skondensowane. Zmiksowac razem. Nastepnie wsypac make wymieszana z proszkiem i soda. Ponownie zmiksowac. 
Czekolade i morele pociachac w drobna kosteczke - dalam cale zurawiny. Dorzucic do miski z ciastem. Wymieszac. 
Nastepnie rekoma lepic z ciasta kulki, splaszczac je i ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Zostawiac miedzy ciastkami odstepy - ja moje nakladalam lyzka, 1 porcja = okolo 1/2 lyzki.
Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut, az sie zarumienia. Sciagac z blaszki i suszyc na kratce.
Gotowe ciasto mozna trzymac w lodowce okolo 2-3 dni, a w zamrazarce nawet do miesiaca pociete na mniejsze kawalki. wtedy mozna piec ciasteczka zawsze, gdy przyjdzie na nie ochota.


No comments:

Post a Comment