Przepis z niezawodnej strony www.bbcgoodfood.com ''Gnocchi with roasted squash & goat's cheese'' i wlasnie tam mozna zglosic sie po oryginal. Ja podaje juz ze swoimi zmianami, dostosowanymi do gustow calej rodziny :)
Skladniki:
*** Z powodu specyficznego upodobania rodzinnego - wszyscy wola pierogi i gnocchi raczej odsmazane na zloto, niz swieze, prosto z wody, wszelkie tego typu potrawy przygotowuje na zapas i mroze. Generalnie gnocchi powinno sie mrozic surowe, a potem gotowac, co przy powyzszym zalozeniu raczej nie wchodzi w rachube.
Domowe Gnocchi: -500g ugotowanych, tluczonych ziemniakow
(dobre sa resztki z poprzedniego dnia)
-150g maki + garsc do podsypywania
-1 jajko
(dobre sa resztki z poprzedniego dnia)
-150g maki + garsc do podsypywania
-1 jajko
Wszystkie skladniki wlozyc do miski i wyrobic miekkie, elastyczne ciasto, podsypujac w miare potrzeby maka. Formowac walki o srednicy okolo 2cm, kroic na 2.5cm kawalki. Gotowac partiami w osolonej wodzie - okolo 1min od wyplyniecia na powierzchnie. Zostawic do ostudzenia. Mrozic rozlozone pojedyncza warstwa na tackach wylozonych folia kuchenna. Zamrozone porcjowac i przekladac do woreczkow.
500g wystarcza spokojnie dla 2 osob, dla rodziny 2+2 uzywam okolo 750g.
500g wystarcza spokojnie dla 2 osob, dla rodziny 2+2 uzywam okolo 750g.
No comments:
Post a Comment