Saturday 30 October 2010

Gnocchi z pieczonym butternut squash i serkiem kozim...

Przepis z niezawodnej strony www.bbcgoodfood.com ''Gnocchi with roasted squash & goat's cheese'' i wlasnie tam mozna zglosic sie po oryginal. Ja podaje juz ze swoimi zmianami, dostosowanymi do gustow calej rodziny :)


Skladniki:
  • 450g butternut squash, obranego i pokrojonego na male kawalki
  • 1 zabek czosnku, obrany i przekrojony na pol
  • 2 lyzki oliwy
  • 500g paczka gnocchi - uzylam swoich, domowych, juz ugotowanych i mrozonych ***
  • 200g mlodego szpinaku - mialam paczke 140g i bylo w sam raz
  • 100g serka koziego
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Wrzuc squash na blaszke do piecznie, razem z oliwa i czosnkiem, odrobina soli i pieprzu, i dobrze wymieszaj. Piecz okolo 20min, mieszajac w polowie, az squash bedzie miekki i zlotawy.  
  2. W miedzyczasie rozgrzej odrobine oliwy na nieprzywierajacej patelni. Wrzuc gnocchi i smaz na zloty kolor. Pod koniec dodaj szpinak, dobrze zamieszaj i smaz kilka minut - tylko do czasu, az zwiednie. Wrzuc zawartosc patelni na blaszke wyjeta z piekarnika, wszystko delikatnie mieszajac i gniotac miekki, upieczony czosnek. Wyloz na talerze, posyp okruchami koziego sera i podawaj.
*** Z powodu specyficznego upodobania rodzinnego - wszyscy wola pierogi i gnocchi raczej odsmazane    na zloto, niz swieze, prosto z wody, wszelkie tego typu potrawy przygotowuje na zapas i mroze. Generalnie gnocchi powinno sie mrozic surowe, a potem gotowac, co przy powyzszym zalozeniu raczej nie wchodzi w rachube. 

     
Domowe Gnocchi:        -500g ugotowanych, tluczonych ziemniakow  
          (dobre sa resztki z poprzedniego dnia)
        -150g maki + garsc do podsypywania
        -1 jajko
Wszystkie skladniki wlozyc do miski i wyrobic miekkie, elastyczne ciasto, podsypujac w miare potrzeby  maka. Formowac walki o srednicy okolo 2cm, kroic na 2.5cm kawalki. Gotowac partiami w osolonej wodzie - okolo 1min od wyplyniecia na powierzchnie. Zostawic do ostudzenia. Mrozic rozlozone pojedyncza warstwa na tackach wylozonych folia kuchenna. Zamrozone porcjowac i przekladac do woreczkow. 
500g wystarcza spokojnie dla 2 osob, dla rodziny 2+2 uzywam okolo 750g.
 

No comments:

Post a Comment