Przepis pochodzi ze strony www.deliciousmagazine.co.uk ''Creamy butternut squash and tomato soup'', a podane proporcje maja wystarczyc dla 6 osob. Dla mniejszej rodziny warto ugotowac calosc, a zbywajace porcje zamrozic - przed dodaniem smietanki.
Skladniki:
- 50g masla
- 2 duze cebule, pokrojone w kostke
- 2 galazki selera naciowego, pokrojone
- 2 x 400g puszki krojonych pomidorow z ziolami
- 500g butternut squash, oczyszczonego i pokrojonego w kostke
- 550ml goracego bulionu warzywnego
- 142ml smietanki 36% - opcjonalnie, ja nie dalam
1. Roztop maslo w duzym garnku. Wrzuc cebule i selera i gotuj okolo 5min, mieszajac od czasu do czasu, az zaczna mieknac. Wmieszaj pomidory, dynie i wywar i zagotuj. Zmniejsz ogien i gotuj, pyrkajace tylko, okolo 30-35min, do czasu, az squash jest bardzo miekki. Ostudz.
2. Zmiksuj blenderem do gladkosci. Delikatnie podgrzej, dodajac smietanke i mieszajac. Zdejmij z ognia i dopraw do smaku. - Ja te czesc opuscilam. Jeszcze goraca zupe najpierw pogniotlam tluczkiem do ziemniakow (latwiej potem miksowac), potem zmiksowalam i doprawilam, a smietanki nie dodalam wcale.
2. Zmiksuj blenderem do gladkosci. Delikatnie podgrzej, dodajac smietanke i mieszajac. Zdejmij z ognia i dopraw do smaku. - Ja te czesc opuscilam. Jeszcze goraca zupe najpierw pogniotlam tluczkiem do ziemniakow (latwiej potem miksowac), potem zmiksowalam i doprawilam, a smietanki nie dodalam wcale.
No comments:
Post a Comment