-65g masla;
-75g miodu;
-1 lyzka golden syrup;
-250g platkow owsianych;
-50g wiorek kokosowych;
-50g pestek z dyni;
-50g pestek slonecznika;
-50g orzechow wloskich, polamanych na male kawalki;
-50g orzechow laskowych;
-100g sultanek;
-50g suszonej zurawiny;
-75g miodu;
-1 lyzka golden syrup;
-250g platkow owsianych;
-50g wiorek kokosowych;
-50g pestek z dyni;
-50g pestek slonecznika;
-50g orzechow wloskich, polamanych na male kawalki;
-50g orzechow laskowych;
-100g sultanek;
-50g suszonej zurawiny;
Rozgrzej piekarnik do 160stC.
Wloz maslo, miod i golden syrup do malego garnuszka i podgrzewaj delikatnie do ropuszczenia skladnikow.
Wymieszaj pozostale skladniki - oprocz suszonych owocow - w duzej misce. Wlej roztopiona mase i dokladnie wymieszaj. Rozloz na blaszce i piecz przez okolo 40min, az orzechy i pestki beda zlotawe. Mieszaj co kilka minut. Warto jest zaczac sprawdzac po okolo 25min, czy mieszanka sie nie przypala.
Wyjmij blaszke z piekarnika i zostaw do ostudzenia, mieszajac od czasu do czasu - jesli wlozysz do miski ciepla mieszanke rozmoczy sie! Dodaj zurawine i sultanki, wymieszaj i przeloz do zamykanego pojemnika. W temperaturze pokojowej granola powinna wytrzymac okolo miesiaca.
Wloz maslo, miod i golden syrup do malego garnuszka i podgrzewaj delikatnie do ropuszczenia skladnikow.
Wymieszaj pozostale skladniki - oprocz suszonych owocow - w duzej misce. Wlej roztopiona mase i dokladnie wymieszaj. Rozloz na blaszce i piecz przez okolo 40min, az orzechy i pestki beda zlotawe. Mieszaj co kilka minut. Warto jest zaczac sprawdzac po okolo 25min, czy mieszanka sie nie przypala.
Wyjmij blaszke z piekarnika i zostaw do ostudzenia, mieszajac od czasu do czasu - jesli wlozysz do miski ciepla mieszanke rozmoczy sie! Dodaj zurawine i sultanki, wymieszaj i przeloz do zamykanego pojemnika. W temperaturze pokojowej granola powinna wytrzymac okolo miesiaca.
No comments:
Post a Comment