Wednesday, 13 October 2010

Różowy serniczek...

Rozowy sernikPrzepis pochodzi z www.bbcgoodfood.com ''Strawberry and white chocolate cheesecake''
-175g herbatnikow 'shortbread', ale, dla dodatkowego smaczku, mozna sprobowac herbatnikow z imbirem, lub cytryna;
-50g niesolonego masla, stopionego;
-200g bialej czekolady;
-300g serka kremowego o pelnej lub sredniej zawartosci tluszczu;
-200g fromage frais;
-225g truskawek, posiekanych;




Wloz herbatniki do plastikowej torby i rozbij walkiem do ciasta, az beda przypominaly bulke tarta. Wymieszaj z maslem, wyloz do foremki o srednicy 20cm i dokladnie wyloz mieszanka dno i boki - ja mialam tortownice 23cm i wystarczylo tylko na dno. Wstaw do lodowki, do czasu, az foremka bedzie potrzebna. Stop czekolade w miseczce w mikrofali, lub nad gotujaca sie woda. Odstaw, az bedzie potrzebna. Ubij razem serki, az beda gladkie i geste. Dodaj truskawki do mieszanki serowej, razem ze stopiona czekolada, i dobrze wymieszaj - chcialam uzyskac rozowy kolor, wiec i truskawki potraktowalam mikserem (dosc brudzace i chlapiace dzialanie, ale poskutkowalo). Wylej nadzienie sernikowe do foremki. Wyrownaj wierzch i schladzaj w lodowce co najmniej 4 godziny - zostawilam na noc.

Pojawilo sie wiele innych wariantow w komentarzach pod oryginalnym przepisem (http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3651/strawberry-and-white-chocolate-cheesecake): mascarpone lub creme frache zamiast fromage frais, maliny zamiast truskawek, ciemna czekolada zamiast bialej, puszkowane truskawki, zamiast swiezych, a nawet: sok cytrynowy zamiast truskawek... itd, itd...

No comments:

Post a Comment