Sunday, 3 October 2010

Moroccan meatballs with herb couscous...


Czyli 'Kulki z miesa doprawione po marokansku i z ziolowym kuskus' :) Przepis pochodzi ze strony www.bbcgoodfood.com 
Moroccan meatballs with herb couscous-500g chudej, mielonej jagnieciny - wolowina tez sie nada;
-1 czerwona cebula, starta;
-2 zabki czosnku, zgniecione;
-2cm kawalek korzenia imbiru, starty;
-szczypta suszonych platkow chili;
-2 lyzeczki mielonego kminu;
-1 lyzeczka mielonego cynamonu;
-oliwa;
-2 x 400g puszki pomidorow;
-200ml wywaru z kurczaka;
-½ peczka swiezej kolendry, posiekanej;
ZIOLOWY KUSKUS-200g kuskus;
-50g masla;
-350ml wrzacego wywaru z kurczaka;
-½ peczka swiezej kolendry, posiekanej;
-½ peczka pietruszki, posiekanej;
Wloz mieso, cebule, polowe czosnku, polowe imbiru i polowe przypraw do miski i dobrze dopraw sola i pieprzem. Wymieszaj (czyste rece sa najlepsze) i formuj male kulki (powinno wyjsc okolo 30)

Rozgrzej lyzke oliwy na duzej teflonowej patelni i smaz mieso partiami, az bedzie brazowe z kazdej strony. Wyjmij, a potem dodaj reszte czosnku, imbiru i przypraw i smaz okolo 2min. Dodaj pomidory i wywar, dopraw do smaku. Gotuj na malym ogniu okolo 10min, potem wloz z powrotem mieso i gotuj kolejne 20min, az sos zgestnieje. Wmieszaj kolendre.

Wloz kuskus do miski, razem z maslem i odrobina soli i pieprzeu. Wlej wywar i przykryj folia. Zostaw na 10min. Wmieszaj ziola i podawaj z miesem i sosem.

uwagi: nie bardzo lubie i imbir i zielenine, dlatego calkiem te skladniki opuscilam. Danie nic na tym nie stracilo - bylo pyszne.

Podane proporcje maja wykarmic 4 osoby, ale  mozna je powodzeniem i latwo podzielic na pol, a takze podwoic. 
Danie (sos z miesem - nie kasza) nadaje sie do mrozenia: wystarczy rozmrozic w temperaturze pokojowej i odgrzac.

No comments:

Post a Comment